Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI ZATRPANI LAŽNIM DOJAVAMA, OSIJEK UVEO "CRNE LISTE"

OSIJEK
Piše: Ana Pejičić

Uoči toplijeg vremena i sezone požara hrvatski vatrogasci zatrpani su lažnim dojavama o požarima od strane nesavjesnih i očito besposlenih građana.Na crnoj listi osječke centrale nalazi se 120 brojeva.Prošle godine u Hrvatskoj je bilo više od milijun lažnih dojava.

Image and video hosting by TinyPic

Takvih je 'lažnjaka' prošle godine bilo više od milijun! Policija i sudovi sporo ulaze u trag i još sporije kažnjavaju lažne dojave, pa su vatrogasci stvar uzele u svoje ruke blokiranjem poziva s takozvane crne liste. 'Joj, gori zgrada na petom katu! Mi dođemo, a zgrada nema pet katova, ima samo tri kata,' ispričao nam je jedan primjer lažne dojave Joško Tominac, dežurni vatrogasni operater.

U Hrvatskoj je prošle godine bilo više od milijun lažnih dojava. Svaki izlazak na teren vatrogasce stoji 400 kuna. Skupim šalama u Osijeku su stali na kraj takozvanom crnom listom. 'Ako pokušaju nazvati broj 93 njima se javlja zvuk zauzeća i ne mogu uopće stupiti u vezu s vatrogascima,' rekao je Mile Štulac, dežurni vatrogasni operater. Na crnoj listi nove digitalne centrale u Osijeku se nalazi 120 brojeva. Lako ih je uvrstiti na listu,ali teško ih je kazniti. 'Prvo bi trebala ići prijava protiv nepoznatog počinitelja, pa sudski nalog za istražne radnje i tek onda sudski postupak, ako ga nađu,' objasnio je Boris Banjan, osječki vatrogasni zapovjednik.

Pronalazak nesavjesnih građana nemoguća je misija. Ako imate 500 lažnih poziva na dan, možete zaključiti koliko je to neizvedivo kroz našu sudsku praksu i zakonodavstvo,' dodao je Banjan. Plamen 'lažnjaka' jedino gasi rigorozan Pravilnik Centra 112. Nakon tri lažna poziva 'lažnjacima' će telefoni biti isključeni sedam dana. Ponove li nedjelo, telefon će im biti isključen mjesec dana, a nakon toga mogu biti iz mreže i trajno isključeni.Nečija neslana šala druge može stajati gubitka doma. A vatrogascima je svaka sekunda dragocjena.
dnevnik.hr



Post je objavljen 16.05.2010. u 10:02 sati.