Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jakovripic

Marketing

PORCIJUNKULA - 2

GOSPA OD ANĐELA - PORCIJUNKULA
MARIJA - MAJKA MILOSTI

Hvaljen Isus i Marija!

Draga braćo i sestre!

Serafski naš otac Franjo uz Isusa Krista, našega Gospodina, Otkupitelja i Spasitelja, na poseban način je ljubio Blaženu Djevicu Mariju, Majku Božju i majku našu.


B. E. Murillo: Viđenje sv. Franje u Porcijunkuli

Zato je osobito častio crkvicu koja se zove Sveta Marija Anđeoska (Gospa od Anđela) ili Porcijunkula.
U toj crkvici koju je dobio na dar od otaca benediktinaca sveti je Franjo sretno postavio temelje Reda Manje Braće, u njoj je osnovao Red sestara klarisa sa svetom Klarom; a tu je također i sretno završio svoj zemaljski život.
U toj je istoj crkvici, kako se propovijeda, blaženi naš Otac Franjo u jednom nadnaravnom viđenju od Isusa i Marije dobio onaj glasoviti oprost od grijeha svima onima koji s vjerom budu ulazili u crkvu Gospe od Anđela, a koji su pape potvrdile i proširile kasnije na sve franjevačke crkve, a poslije Drugog Vatikanskog Sabora na sve župne crkve širom svijeta.
Zbog tolikih i takvih dobročinstva primljenih u toj crkvci dopušteno je da se slavi liturgijsko slavlje u spomen toga događaja, jer je danas obljetnica posvećenja te crkvice.

Sveti Franjo je volio ovo mjesto više od svakoga drugoga i naredio je svojoj braći fratrima da tu crkvicu Gospe od Anđela ćaste naročitim poštovanjem. Htjede da se ovo mjesto uvijek čuva u poniznosti i najvećem siromaptvu kao ogledalo Reda kojega je Franjo osnovao.
Braća koja su tu boarvila, bila se neprekidno, danju i noću, zauzeta u molitvi i pohvalama Bogu i Majci Božjoj Mariji i provodila su anđeoski život.

Sveti Franjo je znao sigurno da je Kraljevstvo Božje na svakom dijelu zemlje i vjerovao da vjernici mogu primiti Božje darove na svakome mjestu. On je, međutim, iskustveno doživio da je mjesto u crkvici Svete Marije u Porcijunkuli obilnije obdareno i počašćeno nebeskim milostima i da ga pohađaju nebeski duhovi.
Zato je često govorio braći: »Pazite, sinovi da ne biste ovo mjesto nikada napustili. Budete li istjerani na jedna vrata, povratite se na druga, jer ovo je mjesto uistinu sveto i prebivalište Božje. Dok nas je ovdje bilo malo, Svevišnji nas je umnožio; ovdje je prosvjetlio srca svojih siromaha svjetlom svoje mudrosti; ovdje je vatrom svoje ljubavi raspalio naše volje. Tko bude ovdje molio pobožnim srcem - primit će što god bude tražio, a tko ga (Boga) ovdje uvrijedi - bit će (strože) kažnjen.
Zato, sinovi, ovo mjesto Božjeg prebivališta smatrajte vrijednim svake časti i ovdje - svim svojim srcem te zanosnim klicanjem i pohvalama - slavite Boga!«

Tako je eto sveti Franjo na iskustven način doživio u crkvici Gospe od Anđela ono što Drugi Vatikanski Koncil svečano naučava da je Marija naša Majka »u redu milosti« i naša zagovornica i Posrednica pred Božjim prijestoljem.
»I to Marijino materinstvo u ekonomiji milosti neprekidno traje, od časa pristanka, koji je vjerno dala kod Navještenja i koji je nepokolebljivo održala pod križem, sve do trajnog proslavljenja svih odabranih. Jer nakon uznesenja na nebo nije napustila tu spasonosnu ulogu, nego nam mnogostrukim svojim zagovorom i dalje pribavlja milost vječnog spasenja. Materinskom ljubavlju brine se za braću svoga Sina koji još putuju i nalaze se u pogiblima i tjeskobama, dok ne budu dovedeni u sretnu domovinu. Zato se Blažena Djevica u Crkvi zaziva imenima Odvjetnica, Pomoćnica, Pomagačica, Posrednica. Ipak se to tako shvaća da ništa ne oduzima niti dodaje dostojanstvu i moći Krista, jedinoga Posrednika. (...) tu podređenu ulogu Marije Crkva bez kolebanja priznaje, neprestano je doživljuje i preporučuje srcu vjernika, da se poduprti tom materinskom pomoći jače sjedine s Posrednikom i Spasiteljem.« (LG 61-62)

Eto, neka i nam danas Marija, Majka i Posrednica svih milosti kod svoga božanskoga Sina, pomogne da se i mi što tješnje i bolje sjedinimo u vjeri, nadi i ljubavi s našim Otkupiteljem i Spasiteljem Isusom Kristom i da svojim autentičnim i pravim, istinitim kršćanskim životom budemo i mi posrednici milosti spasenja drugim ljudima kao što je to Marija, Majka Božja i naša Majka.
I što više sinovski iskreno budemo ljubili Mariju, našu Majku, to ćemo više štovati i ljubiti Boga i naše bližnje.

To su dobro shvatili naši preci koji su evo četrnaest stoljeća u krilu Katoličke Crkve i koji su odmah na početku svojega obraćenja na kršćanstvo izabrali Mariju za svoju glavnu zaštitnicu i Odvjetnicu pred prijestoljem Božjim (Fidelissima Advocata Croatiae - Najvjernija Odvjetnica Hrvatske) i prozvali je Kraljicom Hrvata.
I eto baš ta naša Kraljica Hrvata se udostojala 1981. god. u Međugorju objaviti cijelome svijetu kao Kraljica Mira.
Molimo se stoga i danas najvjernijoj Odvjetnici Hrvatske, Kraljici Hrvata i Kraljici Mira da isprosi kod svoga božanskoga Sina Isusa Krista istinski i pravedan Mir našemu hrvatskom narodu i svim narodima na ovim našim prostorima kao i cijelom svijetu da svi možemo živjeti u slobodi djece Božje.


Porcijunkula

Mir je Božji dar i on nam može doći samo od Boga zagovorom i posredništvom Kraljice Mira.
Kraljice Mira - moli za nas!
Kraljice Hrvata budi nam spas!

Amen!

Hvaljen Isus i Marija!


Post je objavljen 08.10.2010. u 19:30 sati.