Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drustvopovjesnicara

Marketing

Aralica govorio o husarskim pukovnijama u Hrvatskoj


Tomislav Aralica održao je, s obzirom na velik interes publike, prekratko predavanje o ''Husarskim pukovnijama u Hrvatskoj u 18. stoljeću i njihovim sabljama''. Kao kolekcionar i autor nekoliko zapaženih kataloga i knjiga o hrvatskoj militariji, predavanje je upotpunio i s pet izvornih primjeraka vojničkih sablji i svaku je detaljnije opisao.

Aralica je tijekom predavanja govorio o povijesti nastanka husara i husarskih pukovnija na području Hrvatske. Husari su bili vrsta konjice koja je na podruju Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva postojala od 15. stoljeća sve do kraja I. svjetskog rata. Sama riječ potječe od latinskog cursus što znači vojni ili razbojnički pohod, a od kuda će se tijekom vremena razviti i inačica gusar. Izraz husar će se tijekom 16. stoljeća ustaliti za sve lake konjaničke postrojbe na tlu Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva.

U Hrvatskoj su 1746. nastale tri husarske pukovnije - Karlovački, Banovinski i Varaždinski graničarski husari kojima će se 1750. pridružiti Slavonski. Te su pukovnije tijekom 18. stoljeća ratovale na područje srednje Europe u Ratu za austrijsko nasljeđe (1740.-1748.), Sedmogodišnjem ratu (1756.-1763.) te Ratu za bavarsko nasljeđe (1778.-1779.).

Photobucket
Tomislav Aralica predstavlja husarsku sablju iz svoje kolekcije

Post je objavljen 10.05.2010. u 08:19 sati.