Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogohod

Marketing

Ne oslobađaj me, please!!!

Oslobađanje trpi promjene i kroz vremena, mada ne spada u riječi koje određuju radnju, stanje niti zbivanje, barem ne u glagolskom obliku. Osloboditi glagole tereta padeža nemoguća je misija. Tko je koga oslobađao,od koga, s kim ili s čim, tko ga je zvao izgubljen u lokativu?

Neke su oslobađali potentni Čerkezi, drugima su dopale mlakonje, treće su u(ne)srećili vijerni muževi kojima baš i nije bilo do ispunjavanja oslobodilačko-pobjedničkih obveza nakon okončavanja proglašenih i neproglašenih ratova. Sjeme se izlijevalo nastojeći nadopuniti gubitke u prolivenoj krvi i suzama, bez prilike za prigovaranje pobjednicima. I Šerijetsko pravo poznavalo je trodnevni rok kao granicu razumnog iživljavanja čije je prekoračenje žigosano kao zločin, primjerice kod oslobađanja/porobljavanja Carigrada.

Slika oslobađanja revidirana komparacijom glagola; zanemarivanjem pridjeva ne može poreći slom fašizma i nacizma, unatoč pokušajima ocrnjivanja pobjednika jer su pretjerali u oslobađanju, žigosani kao nezvani osloboditelji.

Vapaj za Supermanom, koji bi nas lišio jarma, stvorio pravednije odnose kojih su puna usta svih obećavajućih mesija mogao bi opet biti krivo shvaćen. Čuješ li vapaj, a u stanju si pomoći, molim te -ne pomaži!



Post je objavljen 09.05.2010. u 21:28 sati.