Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

MINISTAR LAGAO: TVRDI KANADER SPREMAN , A NIJE!

ZAGREB
Piše: Ivana Pezo

Hrvatska s najnovijim kupljenim kanaderom očito nema sreće, a počinje sezona požara. U Ministarstvu obrane tvrde da je spreman za gašenje, dok Nova TV posjeduje dokument iz kojeg se vidi da je sporni kanader neispravan i da netko u cijeloj priči ipak ne govori istinu.



Još u veljači, kada je doletio iz Kanade oštetila ga je tuča, pa je prezentacija pred kamerama otkazana. Kvar je, u međuvremenu popravljen na račun proizvođača, ali je kanader vrijedan 31 milijun dolara i dalje pospremljen. 'Ja vam kažem da je kanader, zadnji koji je stigao, primljen u postrojbu i da je spreman za sezonu, za gašenje požara', rekao je Vlado Bagarić, zapovjednik HRZ-a. Gotovo da su se zaklinjali svi odreda, čelni ljudi zrakoplovstva, ali i ministar obrane.

Zatreba li gasiti, od šest kanadera, samo jedan ne može poletjeti. Ali to kažu, nije ovaj, iz spomenute posljednje kanadske narudžbe. 'On je ispravan. Čemu zahtjev za narudžbom novih dijelova ja ne znam, to vi govorite da ima zahtjev, vi vjerojatno znate', rekao je Branko Vukelić, ministar obrane. 'Radi se o jednom drugom zrakoplovu, jer smo mi rekli da ih imamo pet spremnih. I on je u redovnom procesu održavanja, a ne taj najnoviji', kazao je Mate Raboteg, državni tajnik u MORH-u.

'To nije taj zrakoplov, malo ste pobrkali. 811 je u redu', kaže Vukelić. Da nešto itekako ne štima govori dokument, službeni dopis zapovjedništva za logistiku. Prije tri dana zatražen je popravak zrakoplova upravo za kanader, za koji MORH kaže da je ispravan. Štoviše, traži se žurno rješavanje štete, a zamjena oštećenih dijelova od Kanađana. Ako kanader i leti, kako oni kažu, onda ima neispravne komunikacijske uređaje. U velikogoričke hangare, koje je ministar danas zaobišao naša je kamera ipak zavirila. I uvjerila se da brojčano stanje letačke flote i nije baš tako idealno, kako tvrde u MORH-u. U jednom su se radnici izmjenjivali u utrobi pokvarenog air-tractora.

Ispred drugog, prizemljen je kanader, i to baš onaj u koji je nedavno ulazila voda i tako zalijevala instrumente. Ovaj je kanader samo na godišnjem pregledu. Skupo plaćena protupožarna letjelica, kažu odgovorni, bit će gotova već nakon vikenda. Kako im vjerovati kad je i istina s početka priče skrivana iza službenog dopisa? Prava je sreća da nam gašenje požara ne ovisi samo o ovim zrakoplovima.
dnevnik.hr



Post je objavljen 08.05.2010. u 09:07 sati.