Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marija-svih-nas

Marketing

Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru 8 i 9. svibnja 2010.

Bliži se šesti po redu nacionalni susret katoličke mladeži. Ovaj put domačin je Zadar i Zadarska biskupija. U subotu i nedjelju 8 i 9. svibnja je dan koji će trajno ostat urezan u stanovnike ove biskupije.
Po službenim podacima koje se nalaze na web stranici susreta prijavljeno je 21.523 mladih plus oko 5.000 domačih i oko 2.000 koji će doći samostalno što se u konačnici dobije oko 30.000 sudionika. Ono što nas raduje je velik broj sudionika iz dijaspore. Oko 5.000 mladih iz BIH, Srbije i Crne Gore dolazi na susret.
Koliko će od toga ostat na drugom dijelu u nedjelju to za sada nije objavljeno. Mladi će biti smješeni u 90 župa biskupije u svim mjestima i na otocima Ugljanu, Pašmanu, Viru i Pagu.
Što se programa tiće mladi u Zadar dolaze do 11 sati kada imaju razgledavanje starog dijela Zadra tj Poluotoka. U 14 sati formirat će se procesija koja će ići do sportskog centra Višnjik.
Tamo u 16 sati počinje molitva krunice, a u 18 sati je misno slavlje koji predvodi novi Zadarski biskup. Monsinjoj Želimir Puljić uz asistenciju 20 Biskupa i velikim brojem svečenika.
Nakon misnog slavlja mladi koji ostaju na drugom danu odlaze u župe domačina na nočenje.
U nedjelju je program po župama koji se sastoji od predstavljanja gostiju, misnog slavlja i zajedničkog ručka nakon kojeg je oproštaj i povratak sudionika svojim domovima.
Zanimljivo je da će i biskupi koji sudjeluju na susretu imat mise. Tako će mise imat zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11,00 sati; varaždinski biskup Josip Mrzljak misno slavlje s mladima predvodi u crkvi Gospe Loretske u Arbanasima s početkom u 10,30 sati; gospićko-senjski biskup Mile Bogović u župnoj crkvi Rođenja BDM u Privlaci predvodi misno slavlje u 11,00 sati; banjolučki biskup Franjo Komarica u 11,00 sati predvodi misno slavlje u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru; zrenjaninski biskup Ladislav Nemet misno slavlje s mladima predvodi u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru u 10,30 sati; subotički biskup Ivan Penzeš 9. svibnja predvodi misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama s početkom u 11,00 sati. To je ujedno i proslava blagdana sv. Nikole, spomen na prijenos kostiju sv. Nikole 1087. g. iz Mire u maloj Aziji u Bari u Italiji gdje je 9. svibnja velika svečanost sv. Nikole biskupa; ujedno se u Kistanjama 9. svibnja proslavlja i treća godišnjica posvete nove župne crkve sv. Nikole kojem se Janjevci koji su naselili tu župu tradicionalno utječu kao svom zaštitniku.
Prijenos mise sa Višnjika bit će na HTVplusu i putem HKR-a i drugih radio postaja. Ovaj susret pratit će i oko 80 novinara i fotoreportera plus što HTV i HKR šalje svoje dodatne djelatnike koji nisu ubrojane. Izravna javljanja u eter imat će neke radio postaje kao i HKR (hrvatski katolički radio).
Tko nastupa u glazbenom dijelu ne zna se do zadnjeg trenutka. Bit će iznenađenja što me raduje.

Post je objavljen 07.05.2010. u 01:20 sati.