Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Američko-hrvatske vojne vježbe postigle zadani uspjeh

Na hrvatsko-američkoj vojnoj vježbi "Guardex 10", koja se na Vojnom poligonu u Gašincima održava od 26. travnja do sutra, danas je završio prikaz uvježbanosti oružanih snaga dviju država.



U prikazu je sudjelovalo 30 pripadnika Nacionalne garde Minnesote i 170 pripadnika Oružanih snaga RH, a nazočili su mu zapovjednik Hrvatske kopnene vojske (HKov) general pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Larry Shellito, direktor vježbe zapovjednik gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a brigadni general Mladen Mikolčević, a pratio ju je i 21 član vojno-diplomatskog zbora.

Cilj vježbe je dosegnuti NATO-ove standarde u uvježbanosti, planiranju, organizaciji i provedbi vježba te poboljšati taktičku interoperabilnost primjenom NATO-ovih doktrina i procedura. Zajedničko uvježbavanje postrojba provodi se u sklopu višegodišnjih bilateralnih odnosa s minnesotskim oružanim snagama, s kojima hrvatski vojnici sudjeluju u ISAF-u u Afganistanu u okviru multinacionalnog operativnoga mentorskog tima za vezu.

Ocijenivši završnicu, u kojoj su sudjelovale kopnene i zračne snage, najvišim ocjenama, brigadni general Mladen Kruljac naglasio je kako suradnja s minnesotskim snagama traje od 1999. te da je provedeno više od 130 bilateralnih aktivnosti u Hrvatskoj, Njemačkoj i SAD-u. "Današnji prikaz tek je dio uvježbanosti hrvatskih i američkih vojnika, koja dobiva najviše ocjene obiju strana. Američki vojnici rabe hrvatsko naoružanje, opremu i telekomunikacije, a hrvatski vojnici američko naoružanje i opremu kad odu u SAD", rekao je Kruljac.

Najviše ocjene završnom prikazu vježbe dao je i general bojnik Larry Shellito.
"Netko me danas ovdje pitao što mislim o hrvatskim vojnicima, Hrvatskoj vojci. Moje mišljenje je takvo da bih s njima išao u rat. I jesmo zajedno u ISAF-u i sada je u tijeku treća izmjena u njemu. S velikim ponosom su hrvatski i minnesotski vojnici danas izvodili vježbu. Tijekom godina pratio sam razvoj te suradnje i Hrvatska može biti vrlo ponosna na sve što je postignuto ovdje, u Gašincima", rekao je Shellito.

Zadovoljstvo prikazom izrazio je i direktor vježbe brigadni general Mladen Mikolčević.

Danas je u Gašincima predstavljena i nova višenamjenska hrvatska strojnica VHS.

Post je objavljen 06.05.2010. u 18:12 sati.