Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Daljnje jačanje hrvatsko-američke suradnje

Dvodnevne hrvatsko-američke bilateralne obrambene konzultacije počele su danas u Zagrebu, a hrvatski ministar obrane Branko Vukelić istaknuo je kako će one pridonijeti jačanju i produbljivanju suradnje dviju prijateljskih zemalja, na obostranu korist, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.



U izaslanstvu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje je predvodio Joseph McMillan, glavni zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a za međunarodna sigurnosna pitanja, sudjeluju i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James B. Foley i zapovjednik Nacionalne garde Minesote brigadni general Lary Shellito te suradnici.
U hrvatskom su izaslanstvu, uz ministra Vukelića, državni tajnik Pjer Šimunović, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Slavko Barić i suradnici.

Istaknuvši kako će ove bilateralne obrambene konzultacije "pridonijeti jačanju, širenju i produbljivanju suradnje dviju prijateljskih zemalja, na obostranu korist", ministar Vukelić je podsjetio da se "bliska politička i obrambena suradnja počela izgrađivati još u združenim naporima izgradnje mira, sigurnosti i stabilnosti na jugoistoku Europe. Ovom prigodom iskazujem zahvalnost Nacionalnoj gardi Minesote, jer je suradnja s njom i uz punu američku potporu, bila od velike važnosti, osobito u provođenju obrambenih reformi", rekao je Vukelić. Naglasio je važnost sveobuhvatne američke pomoći, osobito one vezane za sudjelovanje u NATO-vođenim operacijama - i kroz programe školovanja, strateškog transporta, opremanja, zajedničkih vježbi i združene obuke, pa do sudjelovanja u humanitarnim projektima i donacijama.

Republika Hrvatska, naglasio je ministar Vukelić, iznimno cijeni američko ustupanje terenskih vozila s balističkom zaštitom i oklopnih vozila visoke prohodnosti, kao i ponudu za cijeli niz drugih vojnih sredstava za još uspješniju provedbu zadaća, osobito u operaciji ISAF. Osobito je istaknuo zajednički hrvatsko-američki OMLT koji postiže značajne rezultate.

Republika Hrvatska, koja je navršila prvu godinu punopravnog članstva u NATO-u, zahvaljuje SAD-u na neprocjenjivoj političkoj potpori u ostvarivanju jednog od hrvatskih strateških ciljeva, rekao je ministar obrane Vukelić, istaknuvši kako i Hrvatska pruža punu potporu zemljama u susjedstvu na njihovom euroatlantskom putu.

Republika Hrvatska od 2003. godine sudjeluje u ISAF-u. Ove godine povećat ćemo naš kontingent za 7 posto te ćemo u operaciju uputiti helikopterske, topničke i logističke instruktore i dva policijska OMLT-a. Time će, kazao je ministar obrane Vukelić, ukupno 40 posto hrvatskog kontingenta biti uključeno u obuku afganistanskih sigurnosnih snaga.

Ove bilateralne hrvatsko-američke obrambene konzultacije, slijedom dosadašnjih iskustava, dovest će do daljnjeg proširenja suradnje, osobito u pitanjima sudjelovanja u operacijama, navodi se u priopćenju.
Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James B. Foley istaknuo je kako Sjedinjene Američke Države prepoznaju strateški značaj Republike Hrvatske, osobito za stabilnost u regiji, dodavši kako će i ove konzultacije dati novu kvalitetu našoj razvijenoj bilateralnoj suradnji.

Razvitak odnosa na obrambenom području utemeljen je na odličnim političkim odnosima, rekao je Joseph McMillanom, glavni zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a, istaknuvši značaj suradnje Republike Hrvatske s Nacionalnom gardom Minesote. Veze s Republikom Hrvatskom su duboke, a od 2003. godine, od uključivanja hrvatskih vojnika u ISAF, američki zapovjednici bili su impresionirani profesionalnošću hrvatskih vojnika. Hrvatska daje veliki doprinos miru i stabilnosti ne samo u jugoistočnoj Europi, već i šire, navodi se u priopćenju.

U sklopu bilateralne suradnje, vojni izaslanik SAD-a u Hrvatskoj brigadir Brendon McAloon uručio je bivšem vojnom izaslaniku Republike Hrvatske u SAD-u brigadiru Damiru Terziću medalju "Legion of Merit" za osobite zasluge za razvoj američko-hrvatskih odnosa.



Post je objavljen 04.05.2010. u 17:10 sati.