Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obljetnica potpisivanja Američko-jadranske povelje

S ciljem potpore članstvu triju zemalja Jugoistočne Europe u NATO-u, SAD zajedno s Hrvatskom, Albanijom i Makedonijom su na današnji dan - 3. svibnja 2003. u Tirani potpisali i osnovali "Američko-jadransku povelju". Povelju su potpisali ministri vanjskih poslova triju zemalja, te državni tajnik SAD-a, Colin Powell. Povelja je tada formalizira potporu SAD-a trima državama na njihovom putu u NATO i predviđala trilateralnu suradnju poradi ispunjavanja uvjeta za budući ulazak u članstvo Saveza.

Povelja je pozvala Savez da napredak triju zemalja procjenjuje prema individualnim postignućima svake države potpisnice. Dokument ističe važnost jačanja demokracije i manjinskih prava, suzbijanja terorizma, prekograničnog kriminala i oružja za masovno uništenje i potiče reforme oružanih snaga u potpisnicama te njihovu međusobnu vojnu suradnju.

Poveljom je osnovana Partnerska komisija koja postavlja političke smjernice za međusobnu suradnju. Partnerska komisija se sastaje jednom do dva puta godišnje na razini ministara vanjskih poslova ili njihovih pomoćnika.

Karakter, opseg i razina aktivnosti koje se odvijaju unutar Povelje vrlo je širok - od sastanaka visokih državnih izaslanstava, ekspertnih sastanaka, pa do vojnih vježbi s velikim brojem sudionika. Po opsegu najsadržajnija je suradnja na području obrane i sigurnosti.

Najvidljiviji rezultat suradnje u okviru Povelje je upućivanje Multinacionalnog medicinskog tima (CMT) od 12 članova u Misiju ISAF u Afganistanu, a povelja je svoj cilj ispunila i ulaskom Hrvatske i Albanije u NATO.
Ministri vanjskih poslova zemalja Američko-jadranske povelje, među kojima i hrvatski ministar Gordan Jandroković, potpisali su 4. prosinca 2008. u Helsinkiju Dodatak povelji čime su u članstvo te skupine koja služi kao priprema za članstvo u NATO-u pristupile Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Uz pomoć Američko-jadranske povelje i priprema za članstvo, Hrvatska i Albanija su 1. travnja 2009. postale članice NATO-a.

Hrvatska trenutačno predsjedava Američko-jadranskom poveljom u sklopu koje je 27. travnja organiziran simpozij "Žene i sigurnost".

Ovim putem izražavamo nadu da će se u članstvo ove uspješne povelje uskoro uključiti i Srbija.

Američko-jadransku povelju u cijelosti pročitajte na stranicama OPSA-e, ovdje.

Post je objavljen 03.05.2010. u 20:22 sati.