Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/rant

Marketing

Djelatnica za Prvi maj

Pomislila sam predložiti pokretanje prigodne inicijative na praznik rada: da se ukine upotreba (novohrvatske) riječi "djelatnica"/"djetalnik" u značenju "radnica"/ "radnik" i "zaposlenica/"zaposlenik".

Jer "djelatnica"/"djelatnik" ustvari znače "aktivistica"/"aktivist", to jest označavaju osobu koja djeluje tako da se "bori za socijalne, političke, ekonomske promjene", a svima nam je jasno da se hrvatski radnici za to definitivno ne bore. (Naime, one u privatnom sektoru je, sasvim opravdano, strah za vlastito dupe, a one u javnom je pak, također sasvim opravdano, strah da ne izgube vlastite povlastice, pa se eto u nas jednostavno nikome, na osobnoj razini, koja jedina nešto i znači, boriti jednostavno - ne isplati). 

Ali nisam zbog toga odustala. Zapelo je na nečem drugom: djelatnici ono što čine čine bez plaće, beplatno, volonterski, samo zato što im je stalo.
Pa mi je, nakon što sam se toga sjetila, odmah i postalo jasno zašto se u Lijepoj Našoj toliko forsa upotreba tog izraza. Pa ko je vidio radnike plaćat? To su djelatnici!

Post je objavljen 01.05.2010. u 10:58 sati.