Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Nova diplomatska aktivnost EU-a započinje u Afganistanu

Europska unija poslat će u Afganistan stručnjake koji bi trebali zaštititi vojnike od bomba i drugih eksplozivnih naprava izrađenih u kućnoj radinosti, odlučili su u ponedjeljak ministri obrane zemalja članica EU-a na sastanku u Luxembourgu. Europska unija u Afganistanu sudjeluje samo u uvježbavanju policijskih snaga, ali većina njezinih država članica sudjeluje u vojnoj operaciji pod vodstvom NATO-a, a njihovi su vojnici često žrtve napada izrađenim eksplozivnim napravama koje postavljaju talibanski pobunjenici.



Stručna skupina, koju će vjerojatno predvoditi Francuzi i u kojoj se očekuje doprinos Poljske, Britanije i Njemačke, trebala bi početi djelovati u Afganistanu 2011., rekao je izvršni direktor Europske obrambene agencije (EDA) Alexander Weis. Upravni odbor EDA-e sudjelovao je u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji po Lisabonskom ugovoru tvore dva vijeća - Vijeće za vanjske poslove, kojim predsjeda visoka predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton, i Vijeće za opće poslove, kojim predsjeda ministar zemlje predsjedateljice. U okviru vijeća za vanjske poslove sudjelovali su i ministri obrane, koji su imali zasebni sastanak, a zatim zajednički s ministrima vanjskih poslova. Na tim sastancima bilo je riječi o misijama u kojima sudjeluje Europska unija.

To je prva izvršna odluka u povijesti ministara obrane zemalja članica EU-a, koji će se ubuduće, po odredbama Lisabonskog ugovora, sastajati redovito u okviru vijeća za vanjske poslove kad se raspravlja o obrambenim i sigurnosnim pitanjima. Na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane sudjelovao je i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Ministri vanjskih poslova kasno popodne nastavljaju sastanak kao vijeće za opće poslove na kojem je glavna tema ustroj Službe za europsko vanjsko djelovanje (EEAS), nove diplomatske službe koju predviđa Lisabonski ugovor.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton istaknula je, došavši na sastanak, kako se nada da će ministri vanjskih poslova poduprijeti njezin prijedlog ustroja EEAS-a. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je da danas ne treba očekivati da ministri dadu "zeleno svjetlo" za europsku diplomatsku službu. Još potkraj prošlog tjedna bilo je jasno da danas neće biti konačne odluke o tom pitanju, a cilj sastanka je postići okvirni dogovor o ključnim elementima službe. Catherine Ashton je još prije mjesec dana objavila svoj prijedlog ustroja EEAS-a, ali je nedavno ubacila neke promjene u vezi s operativnim, svakodnevnim upravljanjem EEAS-om. Po prijašnjem prijedlogu taj posao trebao je biti povjeren glavnom tajniku EEAS-a, kojemu bi pomagala dva pomoćnika. Taj piramidalni ustroj vodstva diplomatske službe kritizirale su malene i srednje zemlje, s pravom se bojeći da će taj posao sustavno dobivati netko iz velikih zemalja članica. Ashton sada predlaže da se operativno vodstvo povjeri kolegiju trojice direktora.

Jedan bi bio izvršni, drugi politički i treći operativni direktor, a sva trojica bi bili izravno odgovorni visokoj predstavnici. Iako bi sva trojica direktora imala isti status, izvršni direktor bi zamjenjivao visoku predstavnicu u njezinoj odsutnosti. U prijedlogu je izostao precizniji opis radnog mjesta za svakog od direktora, a diplomati kažu da je to namjerno učinjeno kako bi se ostavilo dovoljno prostora za raspravu među zemljama članicama i sa zastupnicima Europskog parlamenta.

Kako sada stoje stvari, cijeli paket odluka u vezi s EEAS-om, uključivo i odluke koje donosi EP, mogle bi biti potpisane u lipnju.

Post je objavljen 27.04.2010. u 15:14 sati.