Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Hell Night (1981)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Pray for day...

Na nagovor svojih vršnjaka, četvero studenata prisiljeno je provesti noć u napuštenoj kućerini koja slovi kao dom jedne poremećene obitelji od kojih su svi mrtvi, a samo je jedan član nestao. Nisu bili svjesni da će obična sablasna noć postati krvava i njihova zadnja, takozvana paklena noć...



Evo nam još jedna 80s poslastica na vidiku, u ovom slučaju to je jedan horrorčić koji je podijelio mišljenja kritičara, te su ga neki popljuvali, a neki ga pohvalili kao jedan od napetijih starijih filmova. Iako moram priznati da sam ovaj film imao u planu pogledati prije kojih pola godine, prošao je trnje i kamenje samo da se dovrši, imao je tu nesreću da me uvijek nešto uspjelo spriječiti od gledanja do samog kraja, uvijek sam zastao negdje pri polovici i vraćao se. Sada kada sam ga konačno do kraja pogledao, mogu samo reći da je i moje mišljenje na neki način podijeljeno. Iako je film stvarno kvalitetno odrađen i dosta napet, ne smijem izostaviti njegovu glavnu manu: predugačko trajanje. Ovo je jedan od onih filmova koji su sa 100 min glatko mogli pola sata filma izgubiti, opet bi sve bilo isto. Tako da taj neki raspon između događaja remeti sliku filma i opći dojam. Meni ga je srušio, definitivno, film bi mi sigurno dobio vrlo dobar da nije toliko nebitnih stvari u njemu naslagano.



S obzirom na to da je to stariji film i da su se tek oko tih godina počeli uvoditi specijalni efekti, u filmu ih nema puno, eventualno par krvavih scena koje nisu tako stručno odrađene, ali ne kvare gledatelju atmosferu. Velike pohvale bih dao izgledu monstruma (iliti deformiranog čovjeka) koji je u svojim scenama moćan karakter i sa svojim neobičnim životinjskim krikovima stvara filmu dodatnu napetost. Nažalost, nema pretjerano puno scena sa monstrumom.
Linda Blair (The Exorcist) je i ovdje dobila ulogu koju je sasvim pristojno odradila, makar mi nekako ona ne paše uz glavnu glumicu horrora ovakog kalibra, ali ne zamjeram. Ostali glumci su whatever, čisti prosjek. Zaboravio sam skoro spomenuti i općenito mjesto radnje u filmu, koje je i više nego dobro, samo nažalost slabo iskorišteno, ogromna kuća sa starinskim sadržajem i puno skrivenih puteva, odlično.



Nakon ovog pregleda mogu reći da mi je Hell Night ostao nešto više od prosjeka. Spašava ga monstrum, lokacija, jeziva atmosfera, ali film definitivno ruši spor tijek radnje, dijalozi i ponešto mlakih glumaca. Sve se to moglo bolje iskombinirati i dobili bi jedan vrlo dobar i prepoznatljiv horror iz 80-tih. Ovako, mislim da će mi brzo pasti u zaborav.

Post je objavljen 24.04.2010. u 13:42 sati.