Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Kolektor

Ispust Uz tekst predsjednice "UVNGM" o novom ispuštanju fekalija u Kablinu, evo i dio prošlogodišnjeg članka iz Zadarskog lista pod naslovom Projekti će zaustaviti iseljavanje s Pašmana (27.09.2009.):

"Pred Općinom je vrlo skupocjen i zahtjevan projekt izgradnje sustava odvodnje, a trenutačno se radi na prikupljanju projektne dokumentacije. Za mjesta Ždrelac i Banj završena je projektna dokumentacija. S obzirom da na području općine nije izgrađen kanalizacijski sustav, domaćinstva imaju crne jame koje se moraju redovito ispumpavati.

Klik za veću sliku s prikazom planiranih kanalizacija i u Općini Kukljica- Izgrađen je ispust za fekalije u Ždrelcu gdje će se dovoziti ispumpane fekalije iz svih osam mjesta općine. Cisterna će se priključiti na ispusnu cijev koja je postavljena na dubini od 60 metara tako da sa sigurnošću mogu tvrditi da fekalije neće narušiti ekološki sustav mora ni okoline. Sustav za ispust je u fazi ispitivanja i trebao bi biti u funkciji do kraja ove godine, kaže Medić te dodaje da će u svom četverogodišnjem mandatu nastojati riješiti ovaj problem s kanalizacijom jer je to jedan od preduvjeta za razvoj turizma."
Sa 60m fekalije teoretski ne bi trebale isplivati na površinu zbog visokog tlaka, ali mogu ih raznositi morske struje i ribe koje se hrane na tim dubinama i dolaze u pliće more. Bez potpuno dovršenog biopročistača nemoguće je garantirati da fekalije neće narušiti ekološki sustav mora. Takve otpadne vode osim opasnih bakterija sadrže fosfate i živu. Živa se najviše akumulira u ribama koje su na višoj razini hranidbenog lanca (morski psi, tune, škarpine, kirnje).

Evo kako Privlačani komentiraju sličnu situaciju u svojoj općini:
"U blizini ispusta su bazeni posidonije. S planiranim stupnjem pročišćavanja ribe će biti pune fosfata. Ako prihvatimo ovakav sustav deset godina ćemo čistu kanalizaciju gurati u more. Danas imamo septičke jame zbog kojih su onečišćeni bunari, ali barem imamo čisto more. Struja otpadne vode možda i neće dotjerati do obale, ali će uništiti more i ribu, upozorio je Ive Surić, dok je Pelegrin Mustać, zadužen za komunalne poslove u Općini Privlaka zamjerio što će se i otpadne vodi iz Vrsi "koje imaju svoje gornje more" ispuštati kroz privlački ispust."
Ispod drugog članka o tome kako "redovita primanja ima tek osam 'općinara' i nekoliko povlaštenih iz komunalne ustanove koja broji 13 djelatnika" nalazi se zanimljiv komentar:
"...
Isto tako i najam vatrogasne cisterna za ispust za kanalizaciju u Kablinu u Ždrelcu koji nikad nije plačen od strane komunalca niti je ikad utvrđena cijena najma."
Komentar je malo nedorečen, ali za koju svrhu je Javna komunalna ustanova mogla unajmila tu cisternu nego za ispuštanje fekalija u more? Ako je točno da kolektor i pročistač nisu dovršeni i nemaju dozvolu za korištenje, onda JKU radi protuzakonito.

Osim tovljenja umjetnom hranom iz ribogojilišta, ribe će se uskoro hraniti i ovako:



Detaljnije o temi:

- kolektor, pročistač i ispust Ždrelac

- gradnja 2006.



Post je objavljen 21.04.2010. u 00:42 sati.