Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Vigilare...

Vigilare!

"Zašto ova najnovija građanska inicijativa?
Poslije tendencioznih i obmanjujućih izjava urednika i novinara HTV-a protiv Njegove Svetosti pape Benedikta XVI. i katoličke Crkve na dan najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, manja grupa prijatelja i podupiratelja Vigilarea je odmah reagirala poslavši više od 170 osobnih elektroničkih pisama Službi gledatelja Hrvatske radiotelevizije.

Izvješće o tim pritužbama dobili su svi odgovorni ljudi na HRT-u. Do sada od njih nismo dobili poziv za sastanak niti ispriku.Zbog toga smo odlučili pokrenuti novu akciju.

Hvala vam na sudjelovanju.

Kako ispuniti peticiju?
1. Obavezno upišite ime, prezime i e-mail u polju.
2. Pročitajte tekst pisma za g. Popovca i g. Milasa.
3. Na dnu kliknite na gumb 'Pošalji'.
4. Nakon što kliknete na gumb 'Pošalji' otvara se potvrda da je pismo poslano."

Peticija!

"Poštovani,

Potaknut tendencioznim i obmanjujućim izjavama vaših urednika o papi Benediktu XVI. u Dnevniku i kasnim vijestima HTV 1 na Uskrs, 4. travnja 2010. godine, kao gledatelj HTV-a i građanin koji plaća tv-pretplatu tražim odgovarajuće sankcije i osudu neodgovornog i neprofesionalnog ponašanja nekolicine djelatnika HRT-a.

U sklopu izvještavanja o uskrsnom blagoslovu Urbi et orbi urednički uvodi i sami prilozi neistinito su povezali papu Benedikta XVI. s pedofilskim skandalom . Urednici su bili Stipe Alfier i Lamija Alečković. Gđa Alečković je kao urednica Vijesti u prvom prilogu o Svetom Ocu Benediktu XVI. govorila na tendenciozan i sugestivan način, aludirajući na hajku na Svetog Oca i stavljajući proslavu Uskrsa u kontekst procesuiranja pedofilskih slučajeva.

Nikada u povijesti HRT-a izvještaj o papinskom blagoslovu Urbi et orbi nije objavljen na taj način i u tom kontekstu. Kontroverzan je i prilog koji je pripremila novinarka Đ. Plećaš u središnjem Dnevniku koji je uređivao S. Alfier, te u kasnijim Vijestima L. Alečković, pri čemu je ona opetovano naglašavala tu temu, u smislu da su Papa i Vatikan u svom uskrsnom obraćanju slučajeve 'prešutjeli'.

Zar građani katolici nemaju osnovno pravo na poštivanje svojih svetinja, kao što trebaju imati i predstavnici svih drugih religija? Koji novinar i urednik ima za pravo sumnjičiti, optuživati i suditi? Zar nas barem na Uskrs ne možete poštedjeti ironičnih i sarkastičnih vrijeđanja ? U vrijeme svetkovina čak su i barbari odlagali oružje te se nisu međusobno vrijeđali i ratovali. Imali su poštovanje prema svetinjama neprijatelja.

Ne možemo ne postaviti pitanje: prema čemu vode takvi tendenciozni prilozi? Stvara se javni dojam da Katolička crkva 'prikriva' zlodjelo pedofilije, da naša Crkva koja nam je u toliko povijesnih prilika bila oslonac, pomoć i jedina nada, za HTV nije ništa više od objekta koji vaši urednici stavljaju u kontekst koji im se svidi. Na temelju kojih profesionalnih kriterija oni prosuđuju što je vijest, što je društveno relevantno i tko im daje pravo na to da selekciju vijesti koju provode temelje na svojim osjećajima, osobnim uvjerenjima ili slobodnim procjenama? Bi li se građani katolici po sugestiji urednika javne televizije, trebali sramiti svojih vođa i svoje Crkve ?

Takvo ponašanje može postati opasan presedan. Najprije zbog vjerskih vrijeđanja i diskriminacije, a zatim i zbog toga što je riječ o eroziji profesionalnih novinarskih standarda koji se očekuju od javne televizije, a to je između ostaloga propisano i Zakonom o HRT-u.

Za kršćane uskrsno vrijeme završava s Duhovima, tražim za dotične urednike odgovarajuće mjere te javnu ispriku svim građanima, a na poseban način vjernicima.

S poštovanjem,"

Drina Ćavar

Post je objavljen 20.04.2010. u 12:05 sati.