Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Larvicidna dezinsekcija komaraca


Tigrasti komarac Suzbijanje komaraca provodi se na dvije razine što podrazumijeva larvicidnu i adulticidnu dezinsekciju. Larvicidnom dezinsekcijom smatra se sprječavanje razvoja i uništavanje razvojnih oblika komaraca, dakle, jajašca, ličinki i kukuljica.

Septičke jame, potoci i kanali oborinskih voda, zapušteni zdenci i cisterne, građevinski iskopi najčešći su vodeni mediji u koje ženke komaraca polažu svoja jaja iz kojih se za pet do 10 dana ovisno o vanjskoj temperaturi, odnosno temperaturi vode razvijaju ličinke. Hraneći se, one prolaze kroz različite stadije, do stadija kukuljice iz kojih se legu odrasli, dakle, krilati komarci. Shodno tome, larvicidna dezinsekcija najčešće se vrši na spomenutim lokacijama, odnosno vodenim medijima.

Treba naglasiti da se larvicidnom dezinsekcijom uništava i do 60 posto komaraca, a adulticidnom niti 10 posto. Naime, adulticidna dezinsekcija "ruši" samo trenutačno odrasle leteće jedinke, a već sutra se legu nove. Osim toga, primjerice, u Italiji je već davno napuštena metoda adulticidne dezinsekcije zbog opasnosti od zagađenja okoliša, a posredno i ljudi pesticidima koji imaju kumulativni učinak, kaže dr. Šarunić Gulan.

Stručni nadzor nad provedbom preventivnih mjera dezinsekcije i deratizacije na području grada Zadra obavlja zadarski Zavod za javno zdravstvo, gdje se građani mogu obratiti ako imaju problema s insektima te štakorima i miševima. Osim Zavodu za javno zdravstvo, na telefonski broj 301 351, građani se mogu obratiti i riječkoj "Dezinsekciji" na broj 051/506 920, čiji djelatnici na poziv izlaze na teren te rješavaju eventualne probleme s insektima i glodavcima.

Aedeas albopictus izrazito je opasna i agresivna vrsta komarca, koja potiskuje "domaćeg" komarca. Tigrasti komarci su potencijalni prijenosnici zaraznih bolesti, njihov ubod je neugodan i nerijetko uzrokuje alergijske reakcije. Ova vrsta komarca na zadarskom području otkrivena je 2005. godine.
057info.hr i Zadarski list
Tigrasti komarac ne zuji i slab je letač pa odrasle jedinke lete do udaljenosti od 200 metara, što znači da su im u blizini i legla.
trilj.org
Larvicidne tablete se u Zadru dostavljaju poštom u omotnicama, a u brojnim drugim općinama se dijele preko mjesnih odbora.

Tablete za sprječavanje razvoja larvi komaraca trebaju se bacati u septičke jame, fontane i ostala mjesta gdje se zadržava voda već od ožujka, a ne samo tijekom ljeta. Osim septičkih jama problem su i cisterne koje se godinama ne čiste i ne koriste za piće, pa su idealne za razmnožavanje komaraca.

Larvicidne tablete Larvicidne tablete su Diflox Compresse Diflubenzuron
Tablete od 2g sadrže 1% Diflubenzurona (20mg)

http://www.buteo.hr/hr/katalog/larvicidi/diflox-compresse-1kg-10kg
http://www.indiacare.it/pdf/en/16433DifloxCompresse.pdf


Preporučena doza za larve komaraca:


1 tableta na svakih 500 - 1000 litara bistre vode
1 tableta na svakih 400-500 litara organski visoko zasićene vode ili vode s vegetacijom


DIFLOX COMPRESSE, tj diflubenzuron inhibira sintezu hitina čime sprječava rast i ubija ličinke komaraca u fazi formiranja kutikule. Na većini Internet stranica se navodi da Diflox compresse nije toksičan za vegetaciju, ptice, ribe, vodozemce, gmazove i sisavce. Ne izaziva mutacije, ali ipak nije potpuno bezopasan. Miševima i štakorima koji su tijekom dvije godine bili izloženi umjerenim dozama povećale su se jetra i slezena.
http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/diflubenzuron-ext.html
http://www.indiacare.it/pdf/en/16433DifloxCompresse.pdf

Nemojte piti vodu iz cisterne u koju ste ubacili larvicidnu tabletu, ali ako ju netko slučajno popije ne bi se trebali puno brinuti. Na stranicama WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) piše da se diflubenzuron razmatra ili već koristi kao prikladno sredstvo za dezinsekciju vode za piće. To se radi u područjima gdje je visok rizik od zaraze denga groznicom koju prenose komarci. Preporučena doza za diflubenzuron u pitkoj vodi u spremnicima ne smije prijeći 0,25 mg / l. Preporučena doza za larvicidnu desinsekciju je 6-14 puta manja.

http://www.pesticideinfo.org/Detail_Chemical.jsp?Rec_Id=PC34807
http://www.inchem.org/documents/pds/pds/pest77_e.htm

Postoje paraziti koji napadaju ličinke komaraca, npr. oblić Mermitide (Romanomermis culicivorax), ali biološka kontrola komaraca apliciranjem Mermitida u okoliš još se ne koristi u Hrvatskoj.

Zanimljiv članak o životnom ciklusu komarca:
lpunited.blog.hr o-krvopijama-aka-komarcima

Dokumentarac o tigrastim komarcima, prvi dio:



Post je objavljen 18.04.2010. u 17:13 sati.