Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

Marketing

OŽUJAK, VRIJEME SKUPŠTINA VATROGASNIH ZAJEDNICA


GRADINA; ŠPIŠIĆ BUKOVICA, PITOMAČA:

- U subotu 20. 3. 2010. u 19 sati održavale su Godišnje izvještajne skupštine VZO Gradina, VZO Špišić Bukovica i VZO Pitomača, za 2009. godinu.
U središnjem DVD-u Gradna, sa domicilnim društvima; Brezovica, Budakovec i Rušani, najzanimljiviji je bio izvještaj DRAŽENA PEIĆA, predsjednika VZO, istovremeno i načelnika Općine i MILENKA MILOVANOVIĆA, zapovjednika VZO Gradina. Pohvalili su se izvršenjem prošlogodišnjeg plana rada. Sudjelovanjem na općinskom natjecanju u Budakovcu sa 10 ekipa, i po jednom ekipom na županijskom natjecanju djece i mladeži i županijskom natjecanju odraslih. Tokom godine bili su na dvije intervencije požara. VZO ima tri kombija, 2 kamiona cisterne, 2 navalna vozila i 4 traktorske cisterne. U protekloj godini osposobili su 13 članova za zvanje vatrogasac, 6 vatrogasaca I klase, 19 za zvanje vatrogasni dočasnik i šestero završilo je program za gašenje šumskih požara. Četvorica njih bila su upućena na dislokaciju na priobalje. Rade na dokumentaciji za novo Vatrogasno spremište i njegovoj financijskoj konstrukciji, Vjeruju da će uspjeti u izgradnji i otvorenju povodom stote obljetnice DVD Gradina, koja se navršava i žele je obilježiti 2011. godine.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

MILAN MAJETIĆ predsjednik, podnio je izvještaj o radu VZO ŠPIŠIĆ BUKOVICA, koju čine središnja DVD-a Špišić Bukovica i Vukosavljevica "B" kategorije i tri domicilna društva "C" kategorije: DVD-a Lozan, Bušetina i Okrugljača. I protekle godine osposobljavali su članstvo. Za zvanje vatrogasac osposobili su 17 članova iz Vukosavljevice, 7 iz Špišić Bukovice i troje iz Bušetine. Imaju 285 članova. Od toga je 114 operativaca. U vatrogastvo Općine od djece, do svih kategorija vatrogasaca, uključeno je 486 osoba u zaštitu od požara. Po inspekcijskom nadzoru DUZS i županijskog vatrogasnog zapovjednika po DVD-ima nedostaje zaštitna oprema, posebno domicilnima i školovanje vatrogasaca za viša vatrogasna zvanja na zapovjednim funkcijama. Natjecanja koriste za uvježbavanje za provedbu zadaće spašavanja ljudi i imovine i snaženje zajedništva pri intervencijama. Na Općinskom vatrogasnom natjecanju u Vukosavljevici sudjelovale su 24 ekipe. Na županijskom natjecanju djece i mladeži u Velikoj Črešnjevici sudjelovali su sa 7 ekipa. Ženska ekipa mladeži DVD Vukosavljevice sudjelovala je na Državnom vatrogasnom natjecanju u Šibeniku. Na županijskom natjecanju odraslih u Svetom Đurđu natjecali su se sa 3 ženske i četiri muške ekipe. Ove 2010. godine planiraju proslavu 80. godišnjice rada DVD-a Lozan. Na području općine Špišić Bukovica gasili su 8 požara otvorenog prostora. DVD Špišić Bukovica obilježilo je 125. obljetnicu. Šezdesetu obljetnicu obilježili su i članovi DVD Okrugljača pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije. Tomislav Tolušić župan darovao je vatrogasnu zastavu.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Sjednicu VZO PITOMAČA, u nedovršenom Vatrogasnom domu DVD Kladare, koje ove godine obilježava 80. godišnjicu, vodio je ŽELJKO PALKOVIĆ, predsjednik Zajednice. Izvještaj o radu podnio je ZDRAVKO FRAS zapovjednik. VZO čine središnje DVD-a; Pitomača, Kladare, Turnašica i Velika Črešnjevica, te domicilna: DVD-a Dinjevac, Grabrovnica, Križnica, Mala Črešnjevica, Otrovanec, Sedlarica, Stari Gradac i Starogradački Marof.
Imaju 120 operativnih članova, 90 pričuvnih 180 djece i 100 mladeži. Raspolažu sa 4 navalna vozila, 2 auto cisterne, 2 kombi vozila, 1 zapovjedno vozilo i 8 traktorskih cisterni. Protekle godine izvršili su obnovu opreme prema financijskim mogućnostima. Dana 8.9.2009. u Turnašici, sva središnja društva učestvovala su u javnoj vježbi "gašenje požara gospodarskog objekta". Najbrojniji su u Županiji. Nastupili su na 15. Općinskom natjecanju u Kladarama sa 38 natjecateljskih odjeljenja. Na 13. Županijskom natjecanju djece i mladeži sudjelovalo je 13 odjeljenja. Od njih, pet ekipa steklo je pravo nastupa na Državnom natjecanju mladeži 2010. u Šibeniku. Pravo na sudjelovanje na županjskom natjecanju odraslih u Svetom Đurđu ostvarilo je 10 natjecateljskih odjeljenja. Uz to DVD Turnašica bilo je na četiri natjecanja ispred Virovitičko-podravske županije za KUP HVZ. Na 11. susretu mladeži Slovenije i Hrvatske u Kućama bilo je muško i žensko odjeljenje DVD Velika Črešnjevica, na KUP-u A. Brlaković – u Popovači, županiju je zastupala muška mladež DVD Kladare. Učestvovali su na 2. turniru sa starom vatrogasnom špricom u Velikoj Črešnjevici. Postrojbe DVD-a ove VZO izašle su na 48 vatrogasnih intervencija. Gasile su 35 požara i bili na 6 tehničkih intervencija. Pri tome sudjelovalo je 233 člana sa ukupno 277 radnih sati. Kad bi primjenici cjenik HVZ te intervencije koštale bi 268,855,00 kuna, što je više od sredstava, koja VZO dobije iz proračuna Općine Pitomača. U 2009. godini osposobili su 48 članova za vatrogasce i 18 za dočasnike. Financijska sredstva s kojima raspolažu jedva su dostupna za preživljavanje. Zahvalio je na pomoći VZŽ, HVZ, načelniku općine Pitomača. Rad VZO Pitomača posebno je pohvalio Marijan Moslavac delegat VZŽ, kao najbrojniju, najaktivniju i primjer rada u županiji. Dražen Rengel naglasio je uspješnu suradnju VZO Pitomače i DSZS. Informirao je o ovogodišnjem početku osposobljavanje djece 1. i 2. razreda na području županije. Željko Šubić, predsjednik DVD Kladare zatražio je razlog neprisustva Skupštini općinskih čelnika. Mirko Pavleković predsjednik OV Pitomača, rekao je da će to biti vjećnićko pitanje slijedeće sjednice. Josip Nemet, delegat za mladež županije, požalio se na izostavljanje poziva na sjednice Predsjedništva. Željko Palković i Zdravko Fras informirali su Skupštinu o raspravama i zaključcima predsjedništva VZŽ. Smatraju da bi rad najbrojnije i najaktivnije VZO Pitomača, sa svojih 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava trebalo biti kvalitetnije popraćen opremom i financijski. Svima se na kraju zahvalo Željko Palković i pozvao prisutne na kraće zajedničko duženje.

Barica Mihoković

Post je objavljen 29.03.2010. u 16:20 sati.