Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Janukovič ukinuo tijelo za pristup Ukrajine NATO-u

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič ukinuo je državno tijelo koje je bilo osnovano kako bi nadziralo mogući pristup Ukrajine NATO-u, objavljeno je u utorak na web-siteu ukrajinskog predsjednika. Janukovič je potpisao tu odluku, koja je u skladu s njegovim izjavama da članstvo u NATO-u više nije na dnevnom redu, 2. travnja. Analitičari komentiraju kako će taj potez sigurno razveseliti Moskvu s kojom Janukovič pokušava uspostaviti bolje odnose.



U odluci se navodi da je Janukovič ukinuo predsjedničko povjerenstvo za pripremu Ukrajine za članstvo u NATO-u, tijelo koje je osnovao njegov prozapadni preteča Viktor Juščenko, koji je bio u lošim odnosima s Moskvom. U odvojenoj odluci stoji da je također ukinuo tijelo koje je nadziralo približavanje Ukrajine euroatlantskim integracijama. Iako u praksi ta tijela gotovo i nisu utjecala na političku stvarnost, čini se da je njihovo ukidanje snažna poruka Moskvi.

Međutim, Janukovič je bio oprezan i nije prekinuo sve mogućnosti suradnje s NATO-om. "Ukrajina mora surađivati s NATO-om i prijeći s kratkoročnih na srednjoročne programe", navodi u utorak ukrajinski predsjednik na web-siteu.

Post je objavljen 08.04.2010. u 09:53 sati.