Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Mullen u Mardži; Kandahar ključ rata u Afganistanu

Ofenziva protiv talibana u pokrajini Kandahar, njihovu uporištu na jugu zemlje, predstavlja ključ rata u Afganistanu, izjavio je u srijedu šef američkog združenog stožera Michael Mullen na konferenciji za tisak. "Kandahar je naš cilj. To je ključ rušenja dinamike talibana", izjavio je admiral Mullen koji je u utorak otišao u posjet Mardžahu, u pokrajini Helmand, susjednoj Kandaharu.



"Kandahar je samo središte pobune", ocijenio je najviše rangirani časnik američke vojske. "Sljedeće operacije odvijat će se ondje", dodao je on.

Šef američkog združenog stožera doputovao je u Afganistan nekoliko dana nakon posjeta predsjednika Baracka Obame koji se u nedjelju u Kabulu susreo s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem a potom s američkim postrojbama u vojnoj bazi Bagram. Mardžah je centar ofenzive - operacije Muštarak (Zajedno), pokrenute 13. veljače, koja koristi znatna vojna sredstva, 15.000 vojnika NATO-a i afganistanske vojske. Druga opsežna ofenziva pokrenuta je u pokrajini Kandahar gdje su već počele vojne operacije radi pripreme terena. Vrhunac ofenzive predviđen je za lipanj.



Post je objavljen 31.03.2010. u 12:05 sati.