Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/uredjenjekuce

Marketing

Još nekoliko savjeta za čišćenje tepiha

Toplo vrijeme i nadolazeći blagdani natjerali su većinu nas da zasučemo rukave i da se primimo čišćenja i pospremanja. Čišćenje tepiha se u većini slučajeva svodi na usisavanje jednom tjedno, te povremeno pranje u lokalnoj auto-praonici, a kako vrijeme prolazi, na tepihu se pojavljuje se sve više mrlja s kojima sve teže izlazimo na kraj.
Kako i koliko čistimo tepih uvelike određuje njegov vijek trajanja. Recesija je i dalje u trendu, pa ulaganje u nove dijelove namještaja i nije uvijek dostupno. Možda će ovih nekoliko savjeta malo olakšati svakodnevno čišćenje i financijske izdatke.

1. Za čišćenje tepiha se ne preporučuje korištenje jakih šampona ili deterdženata,a ako koristite poseban šampon za pranje tepiha, svakako ga temeljito isperite jer ostaci kemikalija iz takvih sredstava mogu oštetiti vlakna u vašem tepihu.

2. Umjesto šampona možete koristiti i mješavinu octa i vode – jedna šalica octa je dovoljna za približno osam
litara vode.

3. Nikada ne trljate mrlje sa tepiha krpom jer ono uzrokuje pucanje vlakana, pa se mrlja širi po tepihu.

4. Mrlje od hrane je moguće otkloniti sa pjenom za brijanje. Nanesite pjenu, ostavite nekoliko sekundi, te lagano
isperite sa vodom i otopinom octa.

5. Soda bikarbona je dobra za čišćenje mrlja koje smrde.

6. Razna mrlje od boje možete otkloniti otopinom peroksida.

7. Mrlje od tinte, ulja ili masti možete probati otkloniti pomoću alkohola.

8. Mrlje od voska se otklanjaju toplinom (pegla, ugrijana na srednju temperaturu, nikako ne jako vrela)To su samo neke od mogućnosti koje mogu olakšati čišćenje tepiha. Da se ne radi uvijek o ispraznim riječima, probala sam prije otprilike mjesec dana, kada sam prolila kakao na svijetli tepih – umjesto paničnog trljanja prvom mokrom krpom, kakao sam polila mineralnom vodom i dva navrata uspjela skoro u potpunosti isprati mrlju.

Sretno!


Post je objavljen 30.03.2010. u 10:43 sati.