Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO: Održana 23. Samoborska salamijada

GASTRONOMSKA MANIFESTACIJA



Foto: Tinolovka-news


U Samoboru, gradiću na petnaestak kilometara od Zagreba, održana je tradicionalna 23. po redu Samoborska salamijada.


 




 


 



Foto: Tinolovka-news


Samobor nije samo grad maškara, karnevala te nepatvorenog, iskrenog radovanja domicilnih stanovnika tijekom najluđih dana u godine, već je Samobor, grad na petnaestak kilometara udaljen od hrvatske metropole, grad suhomesnatih proizvoda, grad dobre " spize ", kako bi rekli Dalmatinci, te grad vrijednih i vještih ljudi. Grad salame, poznat po manifestaciji " Samoborske salamijade ". 


Kao i prošlih nešto više od dva desetljeća tako se i ove godine na samoborskom Trgu kralja Tomislava održala ova gastronomska i kulturna manifestacija koja je postala svojevrsni zaštitni znak ljudi ovoga kraja.


Uz Salamijadu održan je i šesti po redu Samoborski proljetni sajam. Salamijada je započela nešto iza dvadeset sati u velikom i ispunjenom šatoru na Trg kralja Tomislava u Samoboru, a sudjelovalo je nešto više od 1100 natjjecatelja te uzvanika i gostiju, što je zapravo organizatorima iz Udruge Zlatna šajba i predsjedniku Dubravku Viduču donijelo dodatne, ali i slatke brige, naime, sva mjesta u šatoru bila su odavno rasprodana, usprkos ne baš svjetlim trenucima i gospodarskim poteškoćama koje vladaju u Hrvatskoj, Salamijada jer uspjela po 23. puta.


Naime, za prvu nagradu, veliku zlatnu šajbu, natjecalo se 113 hobista, 60 salama 6 profesionalnih proizvođača i 42 salame u međunarodnoj konkurenciji, što je najveći broj međunarodnih natjecatelja u povijesti Salamijade. Naime, salame stižu iz Austrije, Njemačke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, BiH i Srbije. 


Drugim riječima, " tko radi ne boji se gladi ", otprilike na ovakav način mogli bi sažeti ovu manifestaciju i biti doslovno u pravu, naime pripremljenu salamu  nakon ocjenjivanja moguće je i kušati.


S obzirom kako se upravo u ovim trenucima u Samoboru održava Dan otvorenih vrata kada svi zainteresirani mogu kušati pripremljene salame i to između 10 i 18 sati. Dakle, vjernici nakon svete mise i Cvjetnice mogu otići do Trga kralja Tomislava umjesto doma na ručak.


Posebna atrakcija ovogodišnje Salamijade je petnaestmetarska salama koju je pripremio IGO-MAT, a uz to i bogatu ponudu samoborskih vinaraa koja je posjetiteljima na raspolaganju.


Uz Salamijadu održan je i Samoborski proljetni sajam na kojem su posjetitelji mogli okusiti plodove rada učenika ETUŠ-a i gostiju iz Zaprešića, svi posjetitelji Proljetnog sajma mogli su uživati i u ovogodišnjim gastro novitetima . Zapravo radi se o"češnofkijadi" održanoj ove subote te inedjeljnoj "kotlovijadi. . Iza ovih još neslužbenih naziva krila su se natjecanja u pripremi najbolje češnjovke, koje su  prezentirali  predstavnici  12 mjesnih odbora, te natjeecanja pripremi najbolje kotlovine, koju ćsu ocjenjivali vrhunski kuhari kao što su Branko Ognjenović, Tomislav Špiček i Rene Bakalović.


Neke od njih poznajemo iz nekih TV emisija posvečenih gastronomskim umijećima.


Koliko su opsežne pripreme za ovakvu jednu manifestaciju najbolje dokazuje činjenica da se za ovu Salamijadu s pripremama započelo još krajem prošle godine.


 



Foto: Tinolovka-news


 



Foto: Tinolovka-news


 



Foto: Tinolovka-news


 



Foto: Tinolovka-news


 


FOTO: Samoborska salamijada ide dalje



Post je objavljen 29.03.2010. u 11:17 sati.