Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/os-djuropilar

Marketing

PROJEKTI



Usporedba analize vode između prirodnog i umjetnog vodotoka


Zajednički projekt s OŠ"Antun Mihanović" Slavonski Brod

1. Predmet istraživanja/ cilj i zadaci
Predmet našeg istraživanja su GLOBE hidrološka mjerenja u dvije osnovne škole Brodsko-posavske županije, OŠ“Antun Mihanović“ u Slavonskom Brodu i OŠ“Đuro Pilar“ u Slavonskom Brodu. Cilj nam je utvrditi kolike su hidrološke vrijednosti prema GLOBE protokolima na prirodnom vodotoku rijeci Savi i umjetnom vodotuku Lateralnom kanalu. Zadatak nam je odgovoriti, na kojem vodotoku su hidrološke vrijednosti više odnosno niže po Globe protokolima.

2. Istraživačka pitanja – hipoteze
Na umjetnom vodotoku vrijednosti nitrata, nitrita, alkalitet, će biti veći nego na Savi, količina otopljenog kisika , vidljivost i konduktivitet će biti manji nego na Savi.

3. Opis postupka i podaci
Odredili smo vremenski period mjerenja za obje škole od 1. siječnja 2010. do travnja 2011. Uvidjeli smo da obje škole imaju dovoljno mjerenja, te smo utvrdili vrijednosti zadanih parametara. U svrhu kontrole i točnosti mjerenja, otvorili smo po dvije nove globe postaje i na prirodnom i na umjetnom vodotoku. Zanima nas koliko su naše vrijednosti točne, pa smo uzorke vode sa oba vodotoka odnijeli u Zavod za javno zdravstvo na ispitivanje.

4. Analiza podataka
Prikupljene podatke smo grafički prikazali, te smo iz grafičkih prikaza analizirali i usporedili parametre i njihove vrijednosti s odabranih lokaliteta s službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo Brodsko – posavske županije.

5. Zaključak
Analizirajući dobivene podatke, potvrdili smo našu hipotezu da na umjetnom vodotoku je akoncentracija nitrata, nitrita, veći alaklitet, manja prozirnost , manja količina otopljenog kisika nego na prirodnom vodotoku. Razlog je sljedeći,umjetni vodotok započinje u oranicama i njegova je svrha odvodnja viška vode te svoj put nastavlja rubnim dijelom grada u koji se slijevaju otpadne vode. Našu hipotezu smo potvrdili i podacima dobivenih od Zavoda za javno zdravstvo Brodsko – posavske županije.






1. Utjecaj nadmorske visine na listanje jorgovana u
Slavonskom Brodu



1. Predmet istraživanja/ cilj i zadaci
Predmet našeg istraživanja su fenološka GLOBE mjerenja listanje jorgovana u dvije osnovne škole Brodsko-posavske županije, OŠ“Hugo Badalić“ u Slavonskom Brodu i OŠ“Đuro Pilar“ u Slavonskom Brodu. Cilj nam je utvrditi kolike su vremenske razlike u listanju jorgovana na prostoru Slavonskog Broda.


2. Istraživačka pitanja – hipoteze
Jorgovan će prije prolistati na nižim predjelima , nego na višim obroncima Dilj gore


3. Opis postupka i podaci
Svaka škola odredila je svoje četiri mjerne postaje na kojima su svaki dan pratili promjene. Za svaku mjernu postaju uz pomoć GPS-a odredili smo kordinate i nadmorsku visinu. Najniža mjerna postaja 1. iznosi 88,6 metara nadmorske visine nalazi se uz obalu Save, mjerna postaja 2. Jelas crkva 90,1 metara nadmorske visine, mjerna postaja 3. dvorište u Kolodvorskoj ulici 90,3metara nadmorske visine, mjerna postaja 4-Kolodvorska iz prugu 91,1 metar, mjerna postaja 5 Kolonija škola 90 metara, mjerna postaja 6 Brodsko Vinogorje škola 98 metara, mjerna postaja 7 planinarski dom 172 metra, mjerna postaja 8 Antena 240,0 metara nadmorske visine. Svakodnevno smo bilježili i fotografirali promjene na jorgovanu, pojavljivanje prvih vegetacijskih znakova nakon zime, rast i razvoj pupova, pojavu prvih listova.

4. Analiza podataka
Napravili smo tablicu, u koju smo unosili podatke s naših osam mjernih postaja, tablica je sadržavala sljedeće podatke, datum, stanje jorgovana, kada se pojavljuju prvi pupovi, kada pupovi počinju bubriti, kada se pupovi počinju otvarati, kada se pojavljuju prvi listovi. Dobivene podatke uspoređujemo s nadmorskom visinom i s okolišem u kojem se nalaze jorgovani,te izvodimo zaključke.


5.Zaključak
Razlika između najniže i najviše mjerne postaje iznosi 151,4 metra nadmorske visine. Pretpostavili smo da će jorgovan na najnižoj nadmorskoj visini prvo prolistati, a on se nalazi na 88,6 metara nadmorske visine, no to se nije dogodilo zbog toga što je smješten neposredno uz obalu rijeke Save. U istom vremenskom razdoblju počeli su se razvijati pupovi i bubriti na postajama 2,3,4,5,6, . Na prvoj postaju jorgovan je kasnio s razvojem pupova dva dana, tri dana jorgovan je kasnio s razvojem pupova na postaji 7, a pet dana je kasnio s razvojem pupova na postaji 8. Isti redosljed je bio i kod listanja jorgovana. Uz rijeku Savu jorgovan je zaostajao u razvoju za ostalim postajama zbog ohlađivanja zraka iznad rijeke, dok na postajma sedam i osam razvoj jorgovana je kasnio zbog nadmorske visine. Ovime smo dokazali da nadmorska visina utječe na pupanje jorgovana, i potvrdili smo našu hipotezu.

2. ŠKOLA PRIJATELJ ZAJEDNICE
Na državnom natječaju Škola prijatelj zajednice, osvojili smo prvo mjesto, te dobili i novčanu nagradu s kojom smo uredili okoliš škole. Napravili smo umjetno stanište baru, pješčenjak i ljetnu pozornicu. Sve aktivnosti u školi, pa tako i GLOBE pridonio je ovoj nagradi zbog svojih svakodnevnih aktivnosti.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 23.02.2011. u 00:11 sati.