Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dedović: Crna Gora treba imati poseban odnos sa Savezom

Brojna objašnjenja crnogorskih dužnosnika da je ulazak Crne Gore u NATO inspiriran ekonomskim, vojnim i obrambenim razlozima još nisu jasna crnogorskim građanima, pa bi kroz otvorenu debatu trebalo otkloniti sve nedoumice, poručeno je na konferenciji „Crna Gora u NATO – da ili ne“. Većina učesnika skupa, koji je organizovala Narodna stranka, naglasilo je da bi crnogorski građani na referendumu trebali odlučiti o ovom pitanju.

Tajnik ruske ambasade Valentin Gusev je kazao da će, ukoliko Crna Gora pristupi Savezu, odnosi Crne Gore i Rusije ostati dobri. "Nikada nismo rekli da je NATO naš protivnik, ali nas brinu određeni principi Saveza. Rusija nikome ne prijeti i zbog toga pita zašto se planira postavljanje američkog antiraketnog štita u blizini njenih granica, u Bugarskoj, Rumunjskoj ili Češkoj. Moramo reagirati na to i pitamo se da li je potrebno da se NATO širi ako u Europi nijedna država ne prijeti i ne ugrožava drugu i ako nema pretpostavki za nove ratove" poručio je Gusev. On je objasnio da bi inicijativa ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva o sklapanju dogovora o europskoj sigurnosti mogla da osigurati kvalitetan i jednak nivo vojno-političke zaštićenosti svih država.

Predsjednik NS Predrag Popović kazao je da se u Crnoj Gori još ne zna kakve bi ekonomske posljdice izazvao ulazak Crne Gore u NATO, iako se tvrdi da će to omogućiti sigurnost na državnim granicama i utjecati na obnovu oružanih potencijala. On je poručio da ovom pitanju treba posvetiti više stručne i medijske pažnje.

Glasnogovornik Pokreta za promjene Koča Pavlović rekao je da se oni zalažu za referendum o tom pitanju. "U komunikacijama s ljudima iz Saveza dobili smo potvrdu tog stava, jer su jasno rekli da se u NATO ne primaju režimi i vlade, već se prima narod. I potpuno je izvjesno da se o tome građani Crne Gore opredijele na referendumu - kazao je Pavlović.



Profesor Filip Kovačević istakao je da građani trebaju imati pravo da odlučuju o svim temeljnim pitanjima crnogorske budućnosti i o njenoj poziciji u međunarodnim odnosima. "Mora se do kraja odbaciti ideologija rata i zahtijevati da se po pitanju NATO čuje glas svih crnogorskih građana na referendumu" poručio je Kovačević.

Direktor nevladine organizacije Alfa centar Aleksandar Dedović naglasio je da bi volio da Crna Gora ima poseban odnos sa Savezom, a ne da samo sluša zapovjedi iz Bruxellesa. "Moglo se i bez slanja vojnika. Svaka zemlja koja želi da bude članica Saveza bira modalitet i put učešća u tom kolektivnom sistemu sigurnosti" zaključio je Dedović.

Post je objavljen 25.03.2010. u 12:04 sati.