Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blagotvornarijec

Marketing






VELIKI PETAK – LIJEČENJE NAŠIH UNUTARNJIH RANA

"On je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, njegove nas rane iscijeliše!"
Time nam je dat ključ za pravilno sagledavanje Isusove muke: njegovo neuvažavanje i podrugivanje kojemu je bio izložen, njegova slabost i posrtaj, njegova napuštenost i očajanje, sve su to zapravo naše rane. Ali to su ujedno i rane koje nas iscijeliše. Povijest Isusove muke je zapravo povijest iscjeljenja, povijest iscjeljenja naših unutarnjih rana. Te se rane odjednom nemilice otkrivaju ne samo kao rane, već istovremeno i kao bolesna slika svijeta u kojemu jedni drugima predbacuju krivicu, u kojemu jedni druge izdaju, u kojemu se vrši nasilje čovjeka nad čovjekom, u kojemu jedni druge ismijavaju, rugaju se jedni drugima i naposljetku pokvareno radosni promatraju kako drugi umiru u mukama.

U Isusovoj muci Ivan nam pokazuje ovaj svijet. Pokazujući nam istovremeno i njegovo otkupljenje. Želi nam pokazati kako je Krist sišao i suživio se sa svim tim zlobnim situacijama te ih izbavio od zla. On je naše rane, kao i rane ovoga svijeta, ponio sa sobom na križ, a preko križa odnio s ovoga svijeta.




U povijesnom događaju, u smrti na Golgoti, učinio je Bog svoju ljubav koja sve oprašta vidljivom za sve ljude, te je tim događajem posredovao ljudima oproštenje grijeha.

Bog je već prije Isusove smrti na križu oprostio ljudima njihove grijehe. Bogu nije bila potrebna smrt njegova Sina, ali je zato slika križa bila itekako potrebna čovjeku da bi mogao povjerovati u božje oproštenje grijeha. Čovjeku je zbog njegove tjelesno-duševne strukture nužno potrebno posredovanje oproštenja preko Isusove smrti. Njegova samoosuda ne dozvoljava mu vjerovati u oproštenje. Njega ne zadovoljavaju riječi da je Bog milosrdan i da bi mu kao takav sve oprostio. On će te riječi doduše poslušati, ali one neće doprijeti u njegovo grijehom ispunjeno srce.


Mi ne smijemo kazati da je oproštenje dobiveno tek po križu, jer Bog oprašta vazda i posvuda, samo što se križem to oproštenje izražava za nas na najuvjerljiviji način niti smijemo stvarati nekakav zakon da bi Bog mogao oprostiti krivicu samo ukoliko bi ona bila naplaćena, ali zato možemo u tome otkriti Božju mudrost.

Pogled na Isusa koji ljubi čak i svoje ubojice može nas osloboditi samoosude koja prebiva duboko u nama i omogućiti nam vjeru u oproštenje, vjeru koja može oplemeniti ne samo naš razum, već i naše srce, pa i našu podvijest.

Umrijeti da bi ponovno živio, uskrsnuo. Ako možeš u to vjerovati, to će te tako snažno prožeti da bi od radosti mogao plesati i skakati. Prestoje ti novi dani. Sunce će ponovno sjati. Ljudi će se smijati i biti veseli. Ti ćeš se ponovno domoći izgubljenog raja.







Post je objavljen 23.03.2010. u 17:27 sati.