Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Predstavljena nova hrvatska jurišna puška

Na strelištu Vrapčanski potok novinarima i stranim vojnim izaslanicima predstavljena je hrvatska jurišna puška VHS hrvatske proizvodnje kojom se počela opremati Hrvatska vojska. Predstavljena je VHS-K (kratka) i VHS-D (duga) inačica nove hrvatske jurišne puške kalibra 5,56 milimetara NATO kalibra koju proizvodi ozaljska firma HS Produkt.



Kako je rekao voditelj Montaže HS Produkta Hrvoje Japunčić, riječ je o modernom jednostavnom i laganom oružju koje je u potpunosti u skladu s NATO standardima. Do sada je isporučeno Hrvatskoj vojsci 200 komada tih pušaka od ugovorom naručenih 1000, a očekuje se da će još preostalih 800 biti isporučeno u prvoj polovici ove godine. Cijena puške je oko 10.700,00 kuna po kompletu, a planirana je i daljnja suradnja s Ministarstvom obrane na navedenom projektu.

Japunčić je predstavio i prototip bacača granata kalibra 40 milimetara koji je trenutno u fazi ispitivanja i testiranja i koji bi se mogao nadograditi uz VHS pušku. Nazočni novinari i strani vojni izaslanici mogli su potom i osobno isprobati VHS-D pušku. Pri pucanju puška nema jak trzaj, precizna je i ne stvara veliku buku, a za nazočne strane vojne izaslanike, njih dvadesetak, organizirano je i prigodno natjecanje u streljaštvu.

Post je objavljen 22.03.2010. u 09:51 sati.