Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Sedamnaesti arrondissement


Ovo okružje je davne 1884. godine prvi put ugledalo Kip Slobode. U ulici Chazelles, u jednom (povećem) ateljeu, od godine 1882 do 1884. gradio se Kip. A za to vrijeme ta ulica i okolina je postala omiljeno šetalište znatiželjnih Parižana.

17eme arr. okružen je i šesnaestim, i osamnaestim i graniči sa osmim. Prilično je velik i u toj je veličini i sasvim raznolik. Općenito miran a živahan, dostupan i nedostupan, jeftin i skup, meni - iz osobnih razloga - najdraži. Imala sam dovoljno prilike upoznati ga pobliže i zbilja mi se sviđa. Raspored ulica i zgrada, povezanost sa centrom (pješice ili metroom ili autobusima), a i 'logistikom'. Ne fali mu baš ništa.

Barun Haussmann, čovjek koji je zaslužan za izgled današnjeg Pariza, svojedobno je dao srušiti do temelja, između ostalih, i cijeli ovaj arr. Naime, tako je on gradio - od temelja. Na mjesto nedaleko Arc de Triomphe dao je napraviti zgrade za srednju klasu - koja je i danas, manje-više (ovisno o dijelu arondismana, ali većinom) naseljena ovdje.

U to vrijeme, tražeći niske stanarine i puno svjetla za svoje ateljee, Zola, Degas, Monet i Renoir su se svakog utorka sastajali u kafiću Guerbois.

Ako gledate u Arc de Triopmhe sa Champs-Elysee - krenite desno. Za dvije - tri ulice ući ćete u 17eme arr. Odjednom će oko vas prestati buka silnih turista, gužva, vrpoljenje, pa čak i neorganizacija. Zateći ćete se u ulicama punih brasserija, zalogajnica, restorana - koji, kako dublje ulazite u arr. prave bolju, a jeftiniju hranu. I pojest ćete sasvim pristojan obrok po cijeni koju nudi, ne znam, McDonald's na Champsu.

I inače pravilo - ako ste u Parizu (ili bilo gdje drugdje) ako imate vremena tražiti - uvijek gledajte gdje jedu lokalci ili gdje su zalogajnice za okolne susjede, a ne za turiste.

17eme arr. je pravo mjesto za to. thumbup





Povratak na: Arrondissements de Paris



Post je objavljen 21.03.2010. u 21:39 sati.