Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uvijekbolji

Marketing

Birokracija, opet

Znam da sam rekla da ću malo smanjiti bloganje, ali ovo mi prilično remeti moje Zen-stanje uma. Dakle, kako se vi nosite sa sveprisutnom korupcijom i nesposobnošću u ovoj zemlji??

Ne želim navoditi previše konkretne primjere, ali imam jedan "slučaj". Slučaj uključuje bespravnu gradnju, inspektore koji ne izlaze na uvid, falsificirane papire, državne odvjetnike koji ne dižu tužbe i suce koji donose odluke koje nisu ni na razini osnovnoškolske pismenosti, a kamoli na razini standarda struke.

Bespravna gradnja naravno i dalje stoji. Inspektor za svog podređenog kaže "A znate, on vam ne zna to raditi." Ili "Ne možemo izaći na uvid, imamo previše posla" - i to već zadnje 3 godine.

Svatko poznaje nekog i svuda se potežu neke veze. Svi ili rade nekom uslugu i računaju kako će je iskoristiti kroz neko vrijeme, ili pak na naplatu pozivaju uslugu koju su nekom nekad napravili. Sve je prepleteno i povezano.

Sasvim mi je jasno zašto su u vrijeme Marije Terezije državni činovnici, inspektori i slični profili uvijek dolazili raditi iz drugih sredina. (Correct me if I'm wrong!) Čini mi se da su ih i selili nakon X godina službe u istom mjestu. Mislim da ni nama, danas i ovdje, ne bi škodilo malo "terezijanskih" reformi.

Možda bi pomogao jedan javni stup srama? Makar i virtualni? Da poimence navedemo svakog tko je nesposoban za svoj posao, radi nepravilno ili pak uopće ne radi, štiti nekog drugog, prima mito... Mislim da bi se brzo popunile beskonačne stranice imena, slučajeva, primjera... :(

Post je objavljen 21.03.2010. u 07:30 sati.