Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zajednica-sv-ivana

Marketing

Rimont – kuća matica braće sv. Ivana

Francusko seoce Rimont, u Burgundiji, naseljeno s oko 250 stanovnika, mjesto je u kojem se nalazi kuća matica braće sv. Ivana – samostan Notre Dame de Rimont. Braća su ovdje prisutna od 1982. g., kada im biskup grada Autuna daje zgradu napuštenog malog sjemeništa s crkvom Naše Gospe. Idiličan brežuljkasti krajolik Burgundije, mir i prekrasna jednostavna kamena crkva, pravo su mjesto za samostan i duhovnu oazu u koju svi mogu navraćati.

U kući matici žive članovi generalnog priorata, no kako je ovdje i kuća formacije, najviše je zapravo mlade braće koja studiraju teologiju. Nakon novicijata i studija filozofije u mjestu St. Jodard, braća dio svoje formacije prolaze i u Rimontu, gdje je studij teologije. Danas u ovom samostanu živi, moli, studira i radi sedamdesetak braće sv. Ivana.

U mjestu se nalaze i zajednice kontemplativnih te apostolskih sestara sv. Ivana. Mnogi laici, oblati i prijatelji zajednice, koji žive u okolici, pridružuju se braći i sestrama u vrijeme dnevne molitve ili na euharistijskim slavljima, a i brojni vjernici iz šire regije dolaze također na tečajeve, duhovne obnove, hodočašća i duhovne vježbe.

Post je objavljen 18.03.2010. u 07:41 sati.