Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

Marketing

O DVD-u KLADARE ZNAJU I U LOS ANGELESU


Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml Mateja Fras


KLADARE: - Na 80. godišnjoj izvještajnoj skupštini vatrogasci DVD-a Kladare, izložili su kopiju originalnog članka napisanog na engleskom jeziku o DVD-u Kladare, objavljenog u SAD u Los Angelesu. Na pitanje od kuda im to, odgovor je dala dočasnica i sutkinja Mateja Fras, članica DVD Kladare, studentica Učiteljskog fakulteta u Čakovcu. Prevela je svoj članak iz kojeg su Amerikanci saznali:
„Hrvatska je mala zemlja. Poznata je po svojem moru, obali i otocima, gdje preko ljeta često dolazi do požara. Ja sam članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva u jednom malom selu koje ima 500 stanovnika, a stotinu od njih su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Veoma je duga tradicija vatrogastva, prenose je s koljena na koljeno - djed, otac i unuk. Moj otac je zapovjednik… Naši vatrogasci bore se sa vatrom često samo sa osobnom opremom. Ponosim se hrabrosti mojih ljudi. Oni riskiraju svoje živote u spašavanju drugih ljudi i imovine i nisu plaćeni za to. Trenerica sam mladih vatrogasaca. Učim ih o preventivi, vatrogasnoj opremi, spašavanju života. Odlazim na mnogo natjecanja svake godine sa svojim odjeljenjima po Hrvatskoj. Vrlo sam ponosna na njih, ali način na koji mi živimo je težak i ne možemo im priuštiti sve ono što oni trebaju zbog nedostatka financijskih sredstava.“
Do kontakta sa gospodinom Kurtom Kammom, piscem o vatrogastvu sa svih kontinenata svijeta, došlo je posredstvom interneta. Zatražio je kontakt samnom i nakon razgovora zamolio me da mu to kratko napišem, što sam i učinila, a on je članak u cijelosti objavio. Njemu je nepojmljiv način, na koji mi funkcioniramo. U Sjedinjenim američkim državama volontiranje u vatrogastvu nije izraženo. Njima je nepojmljiv naš način rada, ispričala je dočasnica Mateja Fras.

Barica Mihoković.

Post je objavljen 13.03.2010. u 21:59 sati.