Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigazaplazu

Marketing

Pokvareni superheroj



Grupa autora: »Zbirka priča o Flašu Gordonu«, Društvo ljubitelja fantastike »Lazar Komarčić«, Beograd, 2009.

Danas će pomalo nevjerojatno zazvučati podatak da je prva epizoda stripa o Flashu Gordonu objavljena još 1934. i da su iz pera raznih crtača i scenarista nove i nove avanture ovog svemirskog junaka izlazile neprekidno čak 70 godina! Zato su urednici ove zbirke piscima znanstvene fantastike iz Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine postavili vrlo izazovan zadatak, pozvavši ih da u prozi opišu one moguće avanture Flasha Gordona i njegovih najbližih partnera, doktora Zarkova i ljepotice Dale Arden, ali i njegovih ljutih neprijatelja poput imperatora Minga, koje autorima strip-serijala još nisu pale na pamet. Rezultat je vrlo zanimljiv: šesnaest priča iz ove zbirke doista zalazi onkraj poznatih razdoblja života Flasha Gordona, kako u rano djetinjstvo tako i u duboku starost ili umjetno produženi život, ali i vrlo umješno varira Gordonove karakterne i moralne osobine.

U stripu, Flash Gordon je superpozitivac i superheroj, iako nema nadnaravne moći. Njegov mačo-imidž nezaobilazna je sastavnica njegove ukupne herojske osobnosti, no u priči Ilije Bakića, koja je smještena u Gordonovu ranu mladost i školske dane kada mu se smiješila karijera uspješnog sportaša, korijen takve strane njegova karaktera leži u činjenici da ga je kao klinca jednom prebila - djevojčica. Krajnje suprotnim efektom poslužio se Petar Petrović u priči Dan slobode: Flash Gordon je tu postao predmetom kultnog obožavanja u totalitarističkom režimu daleke budućnosti, u njegovu čast održavaju se raskošni sletovi na stadionima, a tko pogriješi u koreografiji, progutat će ga mrak. Nekoliko autora u svojim pričama koristi Gordona ne kao »fizički entitet« u fabuli, nego kao asocijaciju, kao uzor glavnim likovima, običnim smrtnicima, koji u svome idolu nalaze nadahnuće za lakše svladavanje životnih teškoća ili smrtnih bolesti.

Za većinu je autora najintrigantniji motiv bila u stripu nikad do kraja razjašnjena emotivna, ljubavna ili seksualna veza Flasha Gordona i plavokose ljepotice Dale Arden. Tu su se autori zapravo najviše odmaknuli od stereotipa ili kanona stvorenih kroz desetljeća stripovskim serijalom o Flashu Gordonu, a ponajviše Aleksandar Žiljak, koji je u priči Dale Arden u palači smrti dopustio plavokosoj Gordonovoj partnerici da poklekne pred tajnovitim zavodničkim moćima imperatora Minga. Gordon je stigao prekasno da bi obranio njenu »čast«, a to se u originalnom stripu naprosto nikako ne bi moglo dogoditi. Goran Skrobonja je pak suočio nevjernog Flasha i ljubomornu Dale u showu Jerryja Springera, dok je Ilija Bakić u drugoj svojoj priči iz ove zbirke proveo »istraživanje« kojim dokazuje da Gordon i Arden nikad zapravo nisu bili zaručeni, pa ih ništa nije ni obvezivalo na vjernost.

Od napuštanja stereotipa do krajnje karikature sasvim je mali korak, a učinio ga je Đorđe Pisarev efektnom minijaturom u kojoj je Flash Gordon zakasnio spasiti svijet jer je strpljivo čekao da Dale Arden u supermarketu pronađe omiljenu vrstu uložaka.

Iako nekoliko priča iz ove zbirke djeluje kao pokušaj scenarija za nikad nacrtane, ali kanonski sasvim moguće epizode stripa o Flashu Gordonu, nekolicina se autora potrudila iz akcijskih stereotipa vješto formirati malo drukčijeg junaka, pomaknutog prije svega u etičkom smislu. Flash tako u nekim pričama postaje okrutniji, nemilosrdniji ratnik, čak i hladnokrvni ubojica ili patološki osvetnik, pa čak i oruđe za konačnu pobjedu zlog imperatora Minga. Nadam se samo da ova zbirka neće doći u ruke nekom klubu zadrtih obožavatelja pravog Flasha Gordona!

(Objavljeno u Glasu Istre, 24. listopada 2009.)


Post je objavljen 13.03.2010. u 22:54 sati.