Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

ŠIJITI UČVRŠĆUJU VLAST

Piše Žorž Crmarić

Braća po vjeri iranskih šijita – irački šijiti - učvršćuju svoju vlast u Iraku, pokazuju preliminarni neslužbeni rezultati ovomjesečnih parlamentarnih izbora. Ukratko: kandidati sunitske manjine i sekularnih stranaka su gubitnici, a Kurdi i šijiti – dobitnici.

Zbacivanjem Saddama Husseina s vlasti je uklonjen jedan od surovijih diktatora svijeta, a ukinuta je i stoljećima stara dominacija manjinskih sunita nad većinskim šijitima. Dobitnici su svakako i Kurdi, koji su – iako i sami suniti - također stoljećima bili izloženi samovolji arapskih sunita.
No, kao što se nekad govorilo o nasilnoj „arabizaciji“ u područjima s miješanim arapsko-kurdskim stanovništvom, tako se sada govori o „kurdizaciji“ autonomnih kurdskih područja s miješanim stanovništvom.

Ono što posebno brine su ambicije iranske šijitske teokracije koja je oduvijek iračke šijite smatrala dijelom jedinstvene zajednice pravovjernih muslimana – šijita - koje su muslimani suniti stoljećima držali u podjarmljenom položaju.

Glavna svetišta iranskih šijita – Karbala i Najaf – nalaze se u Iraku. Vrhovni vjerski vođa iračkih šijita – veliki ajatola Ali al-Sistani – je Iranac. Čelni ljudi današnje vlasti u Bagdadu – uključujući premijera Nurija al Malikija – godinama su živjeli u Khomeinijevom Iranu, skrivajući se od Saddamove strahovlade koja je sustavno gušila svaki pokušaj vjersko-političkog povezivanja iračkih šijita.

Negdašnji odnos snaga između sunita i šijita u Iraku značajno se izmijenio. Podsjetimo, 60 posto od 22 milijuna stanovnika Irak su šijiti, a 40 posto suniti. Nakon zbacivanja sunita s vlasti i eksplozije šijitsko-sunitskog sukoba, broj izbjeglica se popeo na oko četiri i pol milijuna, u ogromnoj većini sunita, kao i gotovo pola milijuna kršćana.

Američka vojska će uskoro početi povlačenje iz Iraka i odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u toj zemlji potpuno će biti prepuštena iračkoj vlasti. Za očekivati je da će s američkim povlačenjem u Iraku sve više jačati ambicije šijitske teokracije Irana. A njima će se teško moći oduprijeti vlast u Bagdadu koja ne uključuje u svoje redove više sunita i više sekularnih iračkih političara.


Post je objavljen 10.03.2010. u 21:56 sati.