Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 202 ) - Kosor: Jadranka je još uvijek ovdje

JOŠ NOVACA?

Na predstavljanju Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske Kosor je poručila da neće stati dok se ne riješe svi slučajevi.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavljeno je drugo izdanje Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske. Knjigu su predstavili predsjednica Vlade Jadranka Kosor, voditeljica Operacija za Sjevernu Ameriku, Zapadnu, Srednju i Jugoistočnu Europu, Međunarodni odbor Crvenog križa Barbara Hinterman, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog Križa Nenad Javornik.

''Nećemo stati dok se ne riješi problem sve i jedne nestale osobe''


U svom pozdravnom govoru glavni ravnatelj NSK je istaknuo kako je 2009. godine u NSK premijerka Jadranka Kosor osobno otvorila Zbirku knjiga o Domovinskom ratu, te kako je ujedno i najveća darovateljica te zbirke.

- Učinili smo sve da bi se riješilo pitanje nestalih osoba. Tako će biti i dalje, ovaj problem neće biti riješen sve dok ne riješimo problem i zadnje nestale osobe - naglasio je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

Barbara Hintermann je pozvala sve vlasti u regiji da povećaju svoje napore i sredstva da se ubrza tempo utvrđivanja istine o nestalim osobama jer, kako je rekla, obitelji ne mogu čekati "budući da ih godine sustižu".

- Unatoč vremenu teške gospodarske krize u proračunu neće biti smanjeni izdaci potrebni za utvrđivanje istine o nestalim osobama jer svaka obitelj ima pravo saznati istinu o svojim najmilijima - rekla je Kosor te je dodala da će se čak i povećati ukoliko to bude potrebno.

''Svi imaju pravo na istinu''

Kosor je podsjetila kako je na početku bilo 18 000 nestalih no kako se ta brojka smanjila na 1997 osoba, no naglasila je kako su to ljudi, a ne brojevi. Dodala je i:''Svaka obitelj koja traži da sazna istinu o svojim najmilijima, kao i sve osobe iz ove knjige imaju pravo na tu istinu. Imaju pravo da ih pronađemo, dostojno pokopamo, i imaju pravo da njihove obitelji konačno završe bolan i predug proces traženja i žalovanja.''

Neizbješno pitanje za Kosor je bilo u vezi Linićevih izjava kako bi ona trebala otići na što je reagira: ''Jadranka je još uvijek ovdje. Nikakvo izgovaranje te rečenice neće mi pomoći. Vjerojatno gospodin Linić nije vidio da je Vlada na čelu samnom vrlo odlučna u provedbi sva tri programa Vlade u ovoj godini. Žestoko se borimo i nastaviti ćemo se boriti protiv korupcije, protiv krize i za ulazak u Europsku uniju. ''

Agresija na Republiku Hrvatsku 1991. godine prouzročila je i neizvjesnost o sudbini 18000 zatočenih, nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civila. Suočena s problemom zatočenih i nestalih osoba, Republika Hrvatska je još 1991. godine, sukladno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, poglavito Ženevskih konvencija za zaštitu žrtava rata (1949.) i Dopunskih protokola (1977.), osnovala institucionalne mehanizme za rješavanje ovog pitanja, čiji se rad financira sredstvima iz Državnog proračuna. Organizacijski oblici tijela nadležnih za rješavanje ovoga pitanja pratili su razvoj državne uprave, zadržavajući načela i kontinuitet svoga rada. Aktualno, pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba u nadležnosti je Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale kao savjetodavnog i stručnog međuresornog tijela Vlade Republike Hrvatske, te Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koje obavlja stručne poslove u svezi traženja nestalih i nasilno odvedenih osoba.

Više pogledajte na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Post je objavljen 10.03.2010. u 15:29 sati.