Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Prvi crnogorski kontingent u Afganistanu

Prvi kontingent Vojske Crne Gore (VCG), koji ima 31 vojnika, otputovao je u ponedjeljak u šestomjesečnu misiju ISAF-a u Afganistanu. To je prvi odlazak crnogorskih vojnika u neku međunarodnu misiju otkako je Crna Gora proglasila neovisnost, a odluku o tome donio je parlament sredinom prošle godine.



Crnogorski predsjednik Filip Vujanović poželio im je na svečanom ispraćaju uspješnu misiju, ističući da se "sudjelovanjem u mirovnoj misiji ISAF-a Crna Gora pridružuje očuvanju mira u svijetu". "Naši vojnici prošli su svu potrebnu obuku i opremljeni su po najvišim standardima", rekao je resorni ministar Boro Vučinić.

Pripadnici crnogorske vojske bit će u sustavu regionalnog zapovjedništva Sjever, koje uglavnom pokriva Njemačka. Crnogorski kontingent u Afganistanu činit će pješački vod od 25 pripadnika, dva časnika u regionalnom zapovjedništvu, jedan logistički časnik i tročlana medicinska ekipa. ISAF je misija Ujedinjenih naroda u Afganistanu pod zapovjedništvom NATO-saveza. U toj je misiji trenutačno više od 85 tisuća vojnika iz 43 zemlje.

Post je objavljen 09.03.2010. u 17:29 sati.