Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podijelimoradost

Marketing

ISUSOVE PRIJATELJICE I SURADNICE

Žene su bile Isusove prijateljice i suradnice. U Luki 8:2,3 spominje se da su Isusa, dok je obilazio gradove i propovijedao, pratile i „2neke žene što ih je izliječio od zlih duhova i bolesti: Marija, zvana Magdalanka, iz koje bijaše izišlo sedam zlih duhova; Ivana, žena Herodova upravitelja Kuza; Suzana i mnoge druge, koje su ih pomagale svojim dobrima.“
Žene su stalno slijedile Isusa. On ih nije tjerao od sebe. One su bile Isusu odanije i privrženije nego njegovi učenici. Nisu sumnjale u njega. Smatrao ih je ravnopravnim članicama društva.
Isus ih je oslovljavao riječju „žena“ što je bio naziv poštovanja u to vrijeme.

Žene su prve vidjele Isusa nakon uskrsnuća. Prva ga je ugledala Marija Magdalena. „1U prvi dan sedmice, vrlo rano, kad je još bila tama, dođe na grob Marija iz Magdale i opazi kamen dignut s groba. 11A Marija je stajala kod groba i plakala. 15Isus joj rekne: 'Ženo, zašto plačeš? Koga tražiš?' 'Gospodine – odgovori mu ona misleći da je vrtlar – ako si ga ti odnio, reci mi kamo si ga stavio da idem po nj.' 16'Marijo!' reče joj Isus. 'Rabbuni!' odgovori ona hebrejski i okrenu se k njemu.“ (Iv 20)
Nametnulo mi se pitanje zašto se Isus, po uskrsnuću, prvo ukazao baš ženi?
Mariju Magdalenu je spasio od demona. Nakon toga ona se obratila i postala je vjerna, odana i poslušna Isusova sljedbenica. Znao je da ga jako poštuje i da u njemu vidi istinskog Boga. Znao je i da joj silno nedostaje. Bio je siguran da će ona povjerovati da je on uskrsli Isus, za razliku od njegovih učenika koji su stalno nešto sumnjali. Sumnjali su i kad im je Marija saopćila da je On uskrsnuo te su sami otišli na grob da se uvjere. Možda se ukazao prvo ženi i zbog tog kako bi pokazao koliko poštuje žene.

Isus je zagovarao jednakost među spolovima. U židovskom društvu, u ono vrijeme, muškarac je upravljao životom žene i kćeri. Židovski zakon je dozvoljavao da muž smije otpustiti ženu iz bilo kojeg razloga. No, Isus je zapovjedio da muž smije otpustiti ženu samo zbog preljuba, a jednako tako i žena muža. U Mk 10:12 piše: „Dakle, što je Bog sjedinio, neka čovjek ne rastavlja.“ (Mk 10:9) Iz ovog stiha se može zaključiti da muž i žena doživotno trebaju ostati zajedno..
Isus uvodi ravnopravnost u odnos između muškarca i žene. „7Zato će čovjek ostaviti svog oca i majku i prionuti uz svoju ženu, pa će oboje biti samo jedno tijelo. 8Prema tome, nisu više dva, nego jedno tijelo.“ (Mk 10:7,8) Ako su jedno tijelo onda su i ravnopravni.

Isus pomaže i ženi Samarijanki (Iv 4). Time dokazuje da on prelazi granice židovstva i da ljubi svakog čovjeka, da su svi jednaki u njegovim očima; da spasenje zaslužuje svaki čovjek pa i žena; da je on Bog svih naroda, a ne samo Židova.

U Iv 11:5 čitamo da je „Isus je ljubio Martu, njezinu sestru i Lazara.“ Bio im je privržen prijatelj. U njihovoj kući je bio rado viđen gost. Marta mu je pripremala večeru, a Marija miomirisom pomazala noge. (Iv 12:1-3) Marija i Marta su ga obožavale. Koliko ih je Isus volio i poštivao vidimo u stihu Iv 11:21-23 - „Marta reče Isusu: 'Gospodine, da si bio ovdje, ne bi bio umro moj brat. 22Ali i sada znam da će ti Bog dati sve što god zatražiš od njega. 23'Uskrsnut će brat tvoj.' – odgovori joj Isus.“ I sam Isus je bio duboko potresen zbog gubitka prijatelja. Kad je vidio koliko je neizmjerna njihova žalost za umrlim bratom, oživio ga je.

I nakon Isusove smrti žene su ostale vjerne i aktivne Isusove službenice. To možemo pročitati u Dj 1:14 – „Oni svi su jednodušno ustrajali u molitvi sa ženama i Marijom, majkom Isusa, i s njegovom braćom.“

Isusova majka je zasigurno odigrala veliku ulogu u odgoju Isusa dok je on toliko poštivao žene i borio se za njihovu ravnopravnost i bolji položaj u društvu.
Marija je bila bogobojazna, požrtvovna i brižna majka. Učila ga je da bude poslušan i ponizan, kako njima kao roditeljima tako i Bogu, i da poštuje židovske propise. Isusu je bilo 12 godina kad su išli na proslavu Pashe u Jeruzalem. Nakon proslave krenuli su natrag u Nazaret. Isus je bez znanja roditelja ostao u Jeruzalemu. Kad su primijetili da ga nema u koloni krenuli su natrag tražiti ga. Lk 2:48 „Kad ga opaze, veoma se začude te mu majka rekne: 'Dijete moje, zašto nam to učini! Gle! Otac tvoj i ja s bolom smo te tražili.“ 51“Tada siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. Njegova majka sve je te događaje brižno čuvala u srcu. 52“A Isus je napredovao u mudrosti, rastu i milosti pred Bogom i ljudima.“ Nakon tog nestašluka Isus je bio poslušan i pun poštovanja prema svojim roditeljima.

Isus je neizmjerno volio i poštivao svoju majku. Na svadbi u Kani je nestalo vina. Marija, zabrinuta, obraća se za pomoć svom sinu. Bila je sigurna da će on pomoći riješiti tu nezgodnu situaciju. Isus je bez pogovora poslušao svoju majku. Iv 2:3-5 „3Kad nestade vina, reče Isusu njegova majka: 'Nemaju vina.' 4'Što hoćeš ti od mene, ženo? – odvrati joj Isus. – Zar moj čas nije već došao?' 5Nato majka reče slugama: 'Što vam god rekne, učinite!“
Isus je bio i veoma osjećajan. Toliko volio svoju majku da se i na križu, u najvećim mukama, pobrinuo tko će se o njoj skrbiti nakon njegove smrti.
„26Kad Isus opazi majku i blizu nje učenika kojega je osobito ljubio, reče majci svojoj: 'Ženo, evo ti sina!' 27Zatim reče učeniku: Evo ti majke!' I od tog je časa učenik uze u svoju kuću.“
Iv 19:26,27

Koliko je Isus volio svoju majku toliko je volio i svako drugo biće. Da li i mi jednakom količinom ljubimo Isusa? Da li mi s istim žarom slijedimo Isusa kao te žene? Da li mi bez pogovora činimo sve što Bog zahtjeva od nas poput Isusa? Da li u današnje vrijeme muškarci smatraju žene sebi ravnopravnima kao Isus?







Post je objavljen 07.03.2010. u 12:09 sati.