Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 199 ) - Čobanković ponudio 500kn/ha u repromaterijalu

BEZ USPJEHA

Održani su ponovni pregovori između seljaka i ministra Čobankovića, ministar je upozorio kako Vlada nema više novaca od sadašnje ponude.

U Ministarstvu poljoprivrede održani su ponovni pregovori između ministra Čobankovića i seljaka. Dugotrajan i mukotrpan sastanak ponovno nije donio nikakvo rješenje, osim ponude seljacima ''uzmi ili ostavi''.

Podijeljena mišljenja o ponudi


Ministar je na sastanku ponudio seljacima isplatu dijela poticaja u repromaterijalu u protuvrijednosti 500 kuna po hektaru. To je sada dodatnih 22 posto na iznos od 60 posto poticaja koji će biti isplaćeni u novcu, a ministar je rekao i: ''To je maksimum maksimuma, iznad toga se ne može ići, jer bi sve ostalo ugrozilo proračun i državu, a Vlada to neće dozvoliti. Iznad ovoga ne možemo ići, bez obzira na prosvjede.''

Osim toga ponudio je i oslobađanje od plaćanja zakupa državnog zemljišta za ovu godinu i odgodu otplata otkupa za godinu dana.

Predsjednici poljoprivrednih udruga uglavnom su pokazali zadovoljstvo na ministrovu ponudu, no ništa konkretno nisu mogli reći bez dogovora s ljudima na terenu.

- Peosvjedi su organizirani zbog neimaštine. Prijedlog od 500 kuna po hektaru je nedostatan i mogao bi imati loš odjek među prosvjednicima - naglasio je Dražen Žulj iz Udruge ratara Donjeg Miholjca.

Zadovoljstvo pomakom u pregovorima izrazili su predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kunovac, dok je tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević je istaknuo kako je učinjen pomak te kako je u ovoj situaciji 500 kn/ha prihvatljivo.

Izmjenit će se i pravilnik o visinama naknada za zakup i prodaju zemljišta, te će se izdati odluke za investicijske potpore kapitalnim ulaganjima do kraja srpnja ove godine svim korisnicima što je većina banaka sprema prihvatiti za rješavanje financijskih problema, a po pitanju reprograma kredita z HBOR-u svaki proizvođač će zo rješavati sam. Biti će isplaćene i nanade za skladištenje lanjske pšenice u iznosu od deset lipa po kilogramu.

Nakon pregovora ministar je otputovao u Kutjevo kako bi se došlo do konačnih rješenja.

Više pogledajte na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Post je objavljen 06.03.2010. u 01:50 sati.