Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/geoterma

Marketing

Podno grijanje -planiranje i početak radova

Početak radova podrazumjeva dvije pripremne radnje :

1.)Izradu projekta instalacije

Photobucket

Prije početka radova potrebno je napraviti plan gdje želimo imati „topli pod“ u svakom slučaju konzultirati i šeficu kako kasnije nebi imali nepotrebnih primjedbi. Pri izradi plana izbacuju se stubišta ,ostave za hranu kao i djelovi pokriveni stalnim namještajem( tu se ne ubrajaju stolovi, i kreveti , trosjedi....) , površine ispod tuš kabine i kade.Ovo o tuš kabinama i namještaju ima svojih zagovornika za i protiv , mi smo se odlučili za one koji zastupaju varijantu protiv. Shema polaganja dana je u prikazu. U autoCAD-u je moguče jednostavno dobiti odmah i izračun dužina pojedinih krugova. Kod izrade nacrta potrebno je planirati za spajanje na razvodnik , ako se planira razvod spiralnim načinom postavljanja cijevi dolazak tople vode, uz vanjski zid ,gdje bi inače temperatura bila niža jer su i gubici topline veći , pa onda tek prema sredini prostorije. U suprotno može se dobiti situacija da središnji dio prostorije bude osjetno topliji od onoga prema vanjskim zidovima. U koliko se cijevi postavljaju paralelnim polaganjem opet se planira dolazak tople vode uz vanjske zidove pa prema sredini prostorije..

.Izračun potrebnog materijala i izrada troškovnika

Ulazni podaci
-Razmak cijevi 7,5-10cm sanitarni čvorovi ,a 15 cm ostale prostorije
-Specifična potrošnja, za okvirni izračun ukupno potrebne dužine cijevi, je cca.12 m cijevi po m2 za razmak 10 cm ,cca 8m cijevi po m2 za prostorije sa razmakom 15cm.
-U svim prostorija razmak vanjskog kruga , prema vanjskom zidu kuće je 10cm
-Maksimalna dužina kruga grijanja po preporuci proizvođača je 100m (poželjno 80-90) što znači da u prostoriji površine npr 24-30m2 treba postaviti 24/8=2- 3odvojena kruga .Svi krugovi se spajaju na zajednički razdjeljnik koji se može kupiti sa maksimalnim brojem priključnih mjesta za 12 krugova odnosno ukupnu površinu do 12x12m2=144m2 u koliko treba projektirati grijanje veće površine potrebo je planirati više razdjeljnika (mi imamo za cca160m2 dva razdjeljnika po 7 krugova ,krugovi su dugi uglavnom 50 - 80m ). Pažnja –cijevi se isporučuju u dužinama 120 i 240 m – racionalnije je kupiti buntove dužine 240m sa njima ima manje otpada ali je teže raditi sa dužim kolutom, što ne predstavlja problem ako imate pomoćnika koji odmotava kolut dok ga vi učvrščujete za podlogu.
Upotrebljene cijevi ROTEX MONOPEX 17X2 PE-XB i nadžbukni priključni ormarići sa razvodnicima od istog proizvođača.
Na osnovu donešenih odluka i izračuna izrađuje se predmjer radova koji je osnova za izradu troškovnika.


Photobucket

Photobucket

Plan polaganja cijevi sa izračunom dužina pojedinih krugova.

Zeleno šrafirano su zone u kojima neće biti položeno podno grijanje (ostava,ispod namještaja u kuhinji , ipod kade, tuš kabine,...), u kupaoni u prizemlju ispod elementa sa umivaonikom je u izvedbi postavljen razvod cijevi.Ovaj nacrt omogučava i planiranje potrebnih prodora kroz zidove kako bi se maksimalno izbjeglo križanje cijevi unutar plohe poda. U prizemlju nije ucrtan spoj prema kupaoni prema ljestvici radijatoru, a koji je izveden, u potkrovlju to je ucrtano isprekidanom linijom.
O proračunu potrebne toplinske snage ću detaljnije malo kasnije.

2.)Pripremni radovi u objektu

Betonska ploča –pod mora biti gladak, bez ispupčenja (na 1 m neravnine trebaju biti manje od 0,5 cm) kako bi ploče stiropora nalijegale čitavom površinom na betonsku ploču u suprotom beton ploče treba izgladiti štemanjem ili brušenjem (kako se ne bi pojavile naknadne pukotine u estrihu uslijed slijeganja stiropora na neravninama) Na pod prema zemlji (gdje nije podrum) postavljena je folija debljine 0,2mm ,u ostale prostorije nije postavljena folija ispod stiropora. Stiropor EPS 150 kPa/m2 težine 25kg/m3 se ne smije postavljati direktno na bitumenske premaze , premaze betona na bazi nafte ili bitumensku ljepenku, te je u zoni svih zidova kut ispod stiropora presvučen folijom obzirom da su zidovi odjeljeni od podne ploče bitumenskom trakom ,višak trake je prije toga odrezan kako bi stiropor legao na ravnu površinu..

Photobucket

Folija je postavljena tako da su rubovi folije podignu uz zidove 10cm, a iza njh je uložena traka stiropora u kolutu debljine 10mm.
PVC folija u roli uobičajene širine 1,5m na spojevima je preklopljena a spoj preljepljen ljepljivom trakom kako bi čitava podloga bila u potpunosti nepropusna za vlagu - parna brana.

Photobucket

Kako ispod dijela kuće u kojem je kuhinja nije podrum , u tom dijelu ispod stiropora je postavljena ,prema tlu, folija za spriječavanje kapilarne vlage iako je ploča suha "ko barut" .Time se na najmanju moguču mjeru svela mogučnost pojave kondenzata ispod toplinske izolacije. U ostalim djelovima kuće to nije bilo potrebno obzirom da je ispod podrum sa stropom izoliranim sa 5cm stiropora.

Photobucket

U dijelu potkrovlja situacija je specifična. Niski dio potkrovlja , na slici lijevo, nije predviđen za ugradnju podnog grijanja , a kako je ispod natkrivena terasa , izolirana izvana fasadnim stiroporom 5 cm , i na pod je postavljen u ovom dijelu stiropor debljine 8 cm , kao bi se spriječilo stvaranje toplinskog mosta.U dijelu prostorije gdje će biti podno grijanje , stiropor je debljine 5cm (središniji ove dio prostorije ).


Post je objavljen 04.03.2010. u 22:21 sati.