Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

Marketing

POLJOPRIVREDNICI U PITOMAČI ZAUZELI PODRAVSKU MAGISTRALU

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

PITOMAČA: - Poljoprivredni proizvođači pitomačke Općine i okolnih sela; ratari, stočari, peradari, povrtlari, uzgajivači duhana, vinogradari…. ujedinjeni i svi zajedno, od srijede 3. 3. 2010. u devet sati ujutro, u četvrtak 4.3. i na dalje, sa pedesetak svojih traktova zauzeli su magistralnu prometnicu Varaždin – Osijek. Kažu, ne miču se sve do ispunjenja obećanja Države i Vlade. Brane svoja prava na život i opstanak svojih porodica.
Željko Komar iz Vukosavljevice pritom je rekao: „ Tu smo, jer smo posredstvom televizije obaviješteni da će nam Ministarstvo poljoprivrede i Vlada ove godine uskratiti poticaje za 40%. Do sada smo poticaje dobivali na kapaljke, jedva nešto na dva, tri puta godišnje, a sada nam to sve hoće uzeti. Digli smo se. Tražimo isplatu zaostalih poticaja iz prošlih godina i čekamo. Ministarstvo pregovara u Zagrebu. Dok se naš problem ne riješi mi se sa ceste ne mičemo. Može nas biti samo još više i više. Vidjeti ćemo gdje će tome biti kraj. Mi dalje ovako ne možemo. Oni u Vladi neka misle, dali su tamo zbog naroda, ili zbog sebe da zarađuju svoje plaće. Prvo neka sebi skinu 40% a ne nama“.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Tomo Paša, nadodao je: - „Tu smo i čekamo da gospoda nešto riješe. Sijem uljanu repicu, pšenicu i kukuruz. Ne razilazimo se do pozitivnog rješenja“.
„Moguć je put traktorima u Zagreb“ - nadodao je Ivica Kuzman, uzgajivač stoke za meso i mlijeko i rekao: - Ako se ne riješe ovi zahtjevi, koji se trebaju riješiti, mi smo tu na okupu. Krajnja je sramoto što smo dočekali i doživjeli u državi Hrvatskoj, da seljaci moraju izići na cestu i na taj način moramo tražiti svoja prava da bi dobili ono što smo zaradili, što nam pripada i što nam je obećano.
Potvrdio je to i Ivica Torak, koji sije kamilicu, kukuruzu, pšenicu i drugo. Na Skupu traktorista prosvjednici jednoglasno izjavljuju: Selo novaca nema. Ljudi nemaju čime sijati, a „na vratima“ je proljetna sjetva. Da zemlja ne ostane neobrađena neminovna nam je isplata poticaja. Sramotno je premala količina goriva po hektaru, koju nam je Vlada odobrila. Od nas se očekujem jeftina hrana, a država nam sve uskraćuje. Nema jeftine hrane bez poticaja. To jedno bez drugog ne ide. S odobrenom količinom plavog dizela se ne može obraditi zemlja. Posebno je to nedovoljno za uzgajivače duhana i povrtlare, a i sve ostale. Porodica bi trebala biti temelj društva. Sada nam i to ruše, rekao je Makvić Branko. Jednoglasni su bili: - Cijene energije rastu. Poskupljuje struja, poskupljuje, plin, i sve postalo ide gore, a našim proizvodima cijena je svake godine sve niža. Gorivo se šverca na sve strane, a za nas, koji proizvodimo hranu, nema.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Potporu prosvjednicima dali su pojedinci sa svojim traktorima iz Ferdinandovca i okolnih sela Koprivničko- Križevačke županije. Pojedinci iz Pitomačke Općine i šire već treći dan prosvjeduju u Virovitici, gdje je prosvjed započeo dan ranije rekao je Ante Fuček iz Ferdinandovca.
Premrzli, ali jedinstveni, sa zanimanjem očekuju sutrašnju odluku Vlade, jer nije lako na hladnoći ispod nule, po kiši i susnježici na ulici tražiti pravdu i prava, ali drugog načina nemamo, izjavilo je dio prosvjednik u Pitomači sa fotografije.
Barica Mihoković

Post je objavljen 04.03.2010. u 19:55 sati.