Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

kaciga

Da se osvrnem na Dejanov članak o kacigama. Ne slažem se sa njegovim mišljenjem da bi trebalo zakonom zabraniti ne nošenje biciklističkih kaciga, a evo i zašto.
U područjima na kojima se zakonski zabrani vožnja bicikla bez kacige broj biciklista se znatno smanji. Australija je doživjela pad broja biciklista od 15-40% nakon što su donijeli takav zakon. Istraživanja su potvrdila da je vožnja biciklom najsigurnija u područjima gdje ima mnogo biciklista, pa uvođenje obveze nošenja kacige indirektno povećava rizik od nesreće. Za primjer se može uzeti Dansku i Nizozemsku koje imaju visok broj biciklista većina kojih ne nosi kacigu, a nizak broj prometnih nesreća u koje su uključeni biciklisti.
Prema nekim istraživanjima (Hillman, M. (1993) Cycle Helmets: The Case For and Against (London: Policy Studies Institute) biciklisti imaju manji rizik od ozljeda glave od vozača motornih vozila ili pješaka. Ako bi stvarno htjeli zaštiti pučanstvo onda bi trebali uvesti obvezu nošenja kacige i za pješake i vozače automobila. Nevezanje sigurnostnog pojasa u automobilu je znatno opasnije od ne nošenja kacige na biciklu.
Uvođenjem zakona o kacigama stvara se kriva percepcija o biciklizmu. Stvara se slika o biciklizmu kao opasnoj aktivnosti umjesto da ga se promovira kao zdrav, prijatan i siguran način prijevoza i zbog toga sam protiv takvog zakona. Ako se netko osjeća sigurnije sa kacigom neka je nosi, ali zakonsko nametanje nošenja kacige bilo bi kontraproduktivno.
Inače, u tekstu ne govorim o biciklizmu kao sportu nego o vožnji bicikla kao prijevoznog sredstva po gradu. Za sportsku vožnju kaciga je ipak preporučljiva.

Post je objavljen 02.03.2010. u 16:44 sati.