Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Analiza Prijedloga zakona o poticanju prodaje stanova

Vlada Republike Hrvatske 25. je veljače obznanila Prijedlog zakona o poticanju prodaje stanova kojim se ujedno izvan snage stavlja ne osobito uspješni i još manje poznat Zakon o Fondu za dugoročno financiranje stanogradnje iz 2007.

Najprije pozdravljamo ovakav prijedlog Vlade, posebno s obzirom da je direktno namijenjen građanima, a ne korporativnom sektoru.

Ovaj prijedlog definitivno u pogledu dva članka mora ostati samo prijedlog! Naime člankom 12. navedenog prijedloga te člankom 17., u diskriminacijski položaj se stavljaju građani iz velikih urbanih središta kao i gradova u priobalju.
Ne samo da se poticaj za kupnju stanova ograničava na cijenu od maksimalno 1.600 eura, nego se i lista prioriteta pri dobivanju poticaja slaže prema prioritiziranju jeftinijih stanova! Dodatno tomu, broj poticaja koji se mogu dobiti po gradu - županiji ili broju stanovnika nije određen, tako da se ovaj prijedlog slobodno može nazvati "Prijedlogom zakona o poticanju prodaje stanova u manjim naseljenim mjestima, a posebno u područjima od posebne državne skrbi". Iako nitko neće sporiti potrebu za prodajom stanova u manjim mjestima, činjenica je da je većina neprodanih stanova u velikim gradovima te da se ovakvim pristupom diskriminiraju građani koji žive u velikim gradovima, te u priobalju.

Da bi se ispravila ovakva nadamo se ne namjerna pogreška, prodaju stanova je bolje vezati uz prosječnu cijenu stanova u određenom mjestu/županiji/gradu - uvjetovanu određenom postotnom manjom cijenom, po nama oko 20 posto!

Sve drugo svakako nije dobro osmišljeno rješenje!

Post je objavljen 28.02.2010. u 12:18 sati.