Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzument

Marketing

Konzument savjetuje – Rok upotrebe je istekao?

Koliko ste se puta susreli sa situacijom da ste htjeli konzumirati neki prehrambeni proizvod iz vlastitog hladnjaka, a onda uočili kako je rok upotrebe istekao? Neki od vas su proizvod ipak konzumirali, a neki bez razmišljanja proizvod bacili. Često nas pitate što učiniti s takvim proizvodom!

Prije svega potrebno je objasniti što uopće znači "rok upotrebe" na deklaracijama na prehrambenim proizvodima (Pravilnik o općem deklariranju ili označavanju hrane iz 2004.) poput "najbolje upotrijebiti do...", kada datum uključuje oznaku dana; i "najbolje upotrijebiti do kraja...", u ostalim slučajevima.

Iako propis nadležnog ministarstva opisuje kako treba naznačiti rok upotrebe, sam rok utvrđuje proizvođač svojim ispitivanjem, pri čemu se pazi da hrana ostavljena u prosječnim uvjetima može biti kvalitetno upotrebljena do naznačenog datuma. Posve je jasno da meso koje ostavite na suncu ili na toplom neće izdržati nikakav rok trajanja, nego će se odmah pokvariti, dok će meso kvalitetno spremljeno izdržati i dulje vrijeme. Isto tako, jasno je da meso koje držite preko preporučenog vremena u hladnjaku-zamrzivaču neće smrdjeti ili slično nakon odmrzavanja no izgubit će određene kvalitete mesa ukoliko ga dugo držite zamrznutom (preko predviđenog vremena), čemu služi rok trajanja - koji vas navodi kako da ono što kupite, konzumirate u punom smislu i kvaliteti!
Upravo zato, uz rok trajanja kod proizvoda, a napose onih prehrambenih pronaći ćete naputak kako čuvati proizvod (poput: čuvati na hladnom i tamnom mjestu...).
Ono što je jako važno je napomenuti da proizvođač ili trgovac neće odgovarati za posljedice koje nastanu konzumiranjem proizvoda čiji je rok trajanja istekao! Međutim, bez grižnje savjesti i bojazni možemo vam savjetovati da neke proizvode poput onih biljnog podrijetla bez dodataka koristite dok se na njima ne vide znakovi propadanja, pa primjerice peršin koji ste kupili, a kojem je rok potom istekao, a koji i dalje ima prirodnu boju možete slobodno konzumirati.

Ono što je potrebno napomenuti, a što mnogi ignoriraju jeste da rokovi kod tretirane hrane ne treba olako uzimati, odnosno, zbog aditiva i kemijskih dodataka rokovi upotrebe predstavljaju ozbiljno upozorenje jer dodatci hrani nakon nekog vremena počinju mijenjati svoj način djelovanja na organizam!

No, bez obzira na sve, velika većina proizvoda od hrane koja je držana kvalitetno može se konzumirati i ako je protekao rok za upotrebu. Naravno, odluka je uvijek na vama kao i odgovornost za konzumaciju!

Post je objavljen 28.02.2010. u 10:51 sati.