Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karaka

Marketing

1. PREDIKAT U REČENICI

Gramatička svojstva rečenice: predikat (predikatne kategorije)
- Jedno od gramatičkih svojstava je članjivost (mogućnost da se podijeli na članove rečeničnog ustrojstva i to na samostalne i nesamostalne).
- Predikat:
o Nije ovisan ni o jednom drugom članu rečeničnog ustrojstva. Zato se kaže da on sam sebi otvara mjesto u rečenici. Po njemu se izravno ili neizravno uvrštavaju svi ostali članovi.
o Predikat ima svoje gramatičke kategorije kojima uspostavlja odnose s ostalim dijelovima rečenice, a one su: lice, vrijeme, vid i način.
§ Kategorija lica: služi za to da se glagolu pridruži oznaka onoga koji govori (1. lice), onoga s kim se govori (2. lice), onoga o kome se govori (3. lice), što se pojavljuje i u množini, npr.:
Jednina 1. pišem 2. pišeš 3. piše
Množina 1. pišemo 2. pišete 3. pišu
§ Kategorija vida: služi za razlikovanje svršenih i nesvršenih radnji, npr. ispitivao je – radnja u trajanju (nesvršeni), ispitao je – radnja završena (svršeni).
§ Kategorija vremena: razlikuju se 3 osnovne gramatičke oznake, za prošlost, sadašnjost i budućnost, ali one mogu biti u apsolutnoj ili relativnoj uporabi (npr. Sutra će biti kiše – apsolutna budućnost; Bit će da je tako – relativna budućnost).
§ Kategorija načina: sadrži gramatičke oznake imperativ, kondicional, optativ, indikativ.
• Imperativom se izriče zapovijed.
• Kondicionalom se izriče mogućnost.
• Optativom se izriče želja u apsolutnoj sadašnjosti.
• Indikativ je izjavni način. Njime se izriče stvarna radnja, stanje ili zbivanje.


Post je objavljen 27.02.2010. u 20:40 sati.