Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/realmadridbernabeu

Marketing

Dan za legende... Martin Vazquez

Image and video hosting by TinyPic
Posljednji član generacije 'Quinta del Buitre' - Martin Vasquez biti će zapamćen kao jedan od najboljih driblera koji su ikada kročili nogometnim travnjacima, ovaj čovjek u Madridu je proveo ukupno 10 sezona...

Martin je bio vrlo nestašan dječak a uvijek je volio nogomet, pa su ga tako roditelji kako im ne bi mogao vaditi živce upisali u nogometnu školu Real Madrida. U Realu je počeo trenirati sa 15. godina te mu se već tada predviđala velika budućnost, odprilike normalne visine i normalne građe postao je glavni igrač omladinskih pogona Real Madrida. Prije nego što je počeo zvanično u Realu trenirati nogomet na ulici su ga upratili poznati skauti Real Madrida José Luis Rodríguez i Laborda, te su njegovom ocu jednom prilikom rekli: "Vaše djete igra kao ludo, mislimo da bi pod svaku cjenu trebao početi trenirati" - bio je to veliki početak za mladog Martina. Sve se činilo lako s obzirom na spremnost roditelja i samog Martina, ali ga je njegov ljubomorni brat Irenej odvratio od nogometa, no tada trener prvog tima Real Madrida Luis Molowni očitao je njegovom bratu pravu bukvicu te Martina ponovo vratio u trening kamp Real Madrida. U tom su nogomet počeli trenirati Michel, Emilio Butragueno i Miguel Pardeza - oformila se genracija Quinta del Buitre, sve ostalo je povijest. Tako su zajedno sa svojom mladom reprezentacijom u Argentini 1983. godine pokorili svijet, a Martin Vasquez je u 7 odigranih utakmica na Mundijalu za mlade postigao isto toliko golova. Bio je to tek početak njegove impresivne karjere u Real Madridu. Samo dva mjeseca kasnije debitirao je za prvu momčad Real Madrida, bilo je to u utakmici na Riazoru protiv Deportiva iz La Corune, gdje je Martin postigao i svoj prvi gol (istim danom debitirao je i Sanchis). U svojoj prvoj sezoni u Madridu nije nažalost ništa osvojio jer se tek tada formirala ta sjajna generacija. No samo godinu kasnije, Real Madrid osvaja svoj prvi Kup Uefa, a Martin Vasquez je bio strijelac jednog od pogodaka. I naredne sezone Real Madrid postao je prvakom Kupa Uefa, ovaj put Vasquez je ubilježio asistenciju za Santillanu. Generacija 'Quinta del Buitre' na pravi način je sazrela 1985. godine - u narednih pet godina Real Madrid je harao Španjolskom, u tom periodu Martin Vasquez je sa Realom osvojio pet Liga, jedan Španjolski Liga kup, Španjolski Superkup u dva navrata i jedan Španjolski Kup kralja. U tom periodu (1983-1990) Vasquez je ubilježio za Real Madrid 179 nastupa i postigao za veznjaka sjajnih 35 golova.

Godine 1990. napušta Real Madrid i prelazi u redove talijanskog Torina, gdje je igrao dvije godine i u 52. utakmice zabio 2 gola. 1992. godine prelazi u redove Marseillea s kojim osvaja Ligu, a pomogao im je u osvajanju Lige prvaka. Jorge Valdano tada trener Real Madrida (1992-93) osjećao je da im je iskustvo Martina Vasqueza prijeko potrebno, pa je Vasquez 1992. godine ponovo obukao bjeli dres! Tada je sa Realom osvojio Ligu 1994-95, osvojio jedan Španjolski Superkup 1993. godine, jedan Španjolski Kup kralja i sudjelovao u onoj pobjedi Real Madrida nad Barcelonom od 5-0. 1995. godine došao je kraj njegovoj karjeri u Real Madridu, oprostio se 30. lipnja pred prepunim Bernabeuom i pridružio se Deportivu iz La Corune (po njegovoj želji jer je protiv toga tima debitirao). Martin Vasquez je kada se sve sabere i oduzme za Real Madrid igrao velikih 10 sezona i u njima ubilježio 252 utakmice i postigao 42. gola. Kao što smo već napomenuli usljedila je njegova karjera u Deportivu, gdje je u 17 utakmica postigao 2 gola. Tu je se zadržao dvije godine pa je kasnije otišao i sami predpostavljate u Club Celaya, klub u koji su otišli svi članovi slavne generacije Quinta del Butire. No to nije bio kraj njegove sjajne karjere, 1998. godine prešao je u redove Karlsruher te očekivano nije pružio prave partije jer je već bio u godinama, ali bila je to jedna uistinu sjajna karjera za ovog Španjolca.

Bio je ovo prema pričama Madrižana jedan od najvećih driblera koji su ikada igrali, pa su ga čak i uspoređivali sa legenarnim Garinchom. Što se tiče reprezentacije tu je bio fatnastičan. Osvojio je Svjetsko prvenstvo za mlade 1983. godine, da bi tek 1987. bio po prvi put pozvan u prvi tim Španjolske reprezentacije. Bit će upamćen njegov gol protiv Urugvaja 4. rujna kada je u stilu Maradone poslao loptu u mrežu Urugvajskog golmana. Igrao je na dva velika takmičenja a to su Svjetsko prvenstvo 1990. i Svjetsko prvenstvo 1998. godine gdje je se i zvanično oprostio od reprezentativnog dresa. Brojke ne govore sve jer je Martin bio toliki pehist da je zbog ozljeda propusio Svjetsko prvenstvo 1994 i Euro 1992. Za reprezentaciju Španjolske ubilježio je na kraju tek 38 nastupa i postigao 2 gola, no i to je dosta dobra brojka s obzirom da ga ozljede nisu mazile. Bio je to kraj jedne uistinu velike karjere prema kojoj su svoj stil igranja gradili poznati igrači Real Madrida (mlađih pogona) jedan od njih je Guti zajedno sa večinom koja je prije napustila klub nego što je se probila do prvog tima.

Post je objavljen 26.02.2010. u 20:52 sati.