Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

O štrajku u Osječkoj pivovari


Prenosim kratki komentar sa mrežnog sjedišta Crvene akcije. Mislim da jasno, jasnije nego u masovnim meidjima, ukazuje na bitno u ovom sporu. Radi se o klasnoj borbi, gdje je kapitalistička klasa navikla da može provesti što god joj se prohtije na štetu radničke klase.

četvrtak, 25 Veljača 2010 15:56

Jučer su radnici Osječke pivovare stupili u štrajk zbog nezadovoljstva pregovorima o novom kolektivnom ugovoru. Radnici neće odustati dok se ne potpiše kolektivni ugovor kojim se zadržavaju postojeća prava. Nakon što je Uprava s manjinskim sindikatom PPDIV-om postigla dogovor koji ide na štetu radnika, radnici predvođeni većinskim sindikatom HUS-om stupili su u štrajk. Naime, prema novom prijedlogu, plaće bi bile manje do 1500 kuna, a najmanje 100 radnika, od ukupno 220, bilo bi proglašeno viškom. Opravdanja za rezanje plaća i broja zaposlenih nema jer tvrtka posluje sa dobiti. Direktor prijeti štrajkbreherima ukoliko radnici ne prihvate njegove uvjete i ne prekinu štrajk.

Zbog nekoliko korumpiranih sindikalista koji su potpisali novi kolektivni ugovor, radnici su ostali razjedinjeni i okrenuti jedni protiv drugih. Upravo kako bi se to izbjeglo, potrebno je stvoriti jedinstvo radnika pivovare u borbi za njihova prava.







Post je objavljen 26.02.2010. u 09:12 sati.