Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/realmadridbernabeu

Marketing

Dan za legende... Santiago Bernabeu

Image and video hosting by TinyPic
Svima vrlo poznato ime - Stadion Chamartin dobio je ime po ovom nekada igraču Real Madrida, treneru Real Madrida i najuspiješnijem predsjedniku Real Madrida u povijesti. Rodio se u Albaceteu 8. lipnja 1895, za klub je igrao u periodu od 1911 - 1928...

U to vrijeme igrači Real Madrida su odlazili i dolazili, ali je jedan konstatno ostajao uprkos svim neprilikama i političkim nedaćama koje su u to vrijeme bile izrazito povećane. I dan danas ova legenda je upisana u anale Madridske momčadi i vječno će to ostati. Kao što smo već rekli Santiago Bernabeu Yeste je rođen u Almansi (Albacete), 8. lipnja 1895. godine, bio je on sedmo djete Jose Bernabeu Ibaneza, odvjetnika, rođenog u Ontenienteu i majke Yeste Antonia Nunez koja je inače rodom sa Kube. Kada je imao 5. godina mladi Santiago sa svojom se obitelji preselio u Madrid, gdje je sa svojom trojicom braće bio vrlo dobar učenik tada najpriznatijeg koledža u Španjolskoj - Padres Agustinos de San Lorenzo del Escorial. S obzirom da je imao sjajan uspijeh u školi roditelji su mu dozvoljavali razno razne aktivnosti, tako je Bernabeu počeo da igra nogomet sa svojim vršnjacima, jednom je igrajući nogomet kraj gradske bolnice u Madridu razbio prozore pa su ga nakon toga roditelji istukli, i nakon što je postao predsjednik kluba rekao je da te batine pamti cijeli svoj život. Imao je 7. godina kada se osnovao Real Madrid, te pobjedio zajedno na jednom školskom takmičenju u nogometu tako da je dobio poziv od CF Madrida, naravno poziv u mlade kategorije. Sa svojih 14. godina nakon što je otišao na ljetni raspust u svoj rodni grad Albacete, majka mu je dobila srčani udar i umrla, nakon što je taj raspust završio Santiago se vratio u Madrid kako bi završio srednju školu u institutu Cardenal Cisneros. Bila je to nova epoha u njegovom životu. Kao uzor gledao je na svoju stariju braću koja su trenirala gimnastiku, no on se ipak nešto kasnije opredjelio za nogomet. U sezoni 1913-14 debitirao je za prvi tim Real Madrida, taj sastav je glasio ovako: Cárcer, Marcelo Bernabeu, Irureta; Aranguren, Machimbarrena, Castell Rodríguez-Eguinoa, Santiago Bernabeu, Juantorena, Saura i Sotero. Bila je to vrlo važna utakmica za nejga iz prostog razloga jer je od tada postao standardni igrač prvog tima.

Bernabeu je u Real Madridu igrao 16 sezona i u njima osvojio 10 titula 'Cameponata Centra' i ostalih manje važnih trofeja koji se danas mogu vidjeti samo u muzeju Real Madrida. Godine 1928. prestao je igrati nogomet i bio veoma blizak suradnik Francisca Franca, tih godina njih dvojica razmišljali su o osnivanju Španjolske reprezentacije no Katalonci i Baski stvarali su u to vrijeme nepremostive barjere. 1929. godine imenovan je za tajnika kluba a 1943. godine izabran je za predsjednika kluba, te odmah preložio gradnju novog stadiona - koji se u početku zvao Chamartin da bi kasnije dobio ime po njemu. Već tada je bilo jasno da je to bio najbolji predsjednik pojedinog kluba, pa su tako Katalonci i Baski par puta probali izvršiti atentat na njega no to im na svu sreću nikada nije uspjelo. Bio je predsjednik kluba u periodu od 1943 - 1978, znači punih 35 godina! I klubu donio: 6 titula prvaka Europe, 16 Liga, 1 Interkontinentalni kup, 6 Kupova kralja, 2 Kupa Latina, te mnogo ostalih manje važnih trofeja. On je bio predsjednik koji znao nanjušiti klasu od igrača, tako je u klub dok je bio predsjednik dovodio samo najveće igrače (kupovao bi ih u cvjetu mladosti da bi kasnije postali igračine). 2. lipnja 1978. godine u vrijeme trajanja Svjetskog prventva u Argentini Santiago Bernabeu je preminuo, tada je Svjetsko prvenstvo bilo prekinuto na tri dana, kako bi svaka reprezentacija otišla u Madrid na njegovu sahranu (istoj je prisustvovalo 60 000 ljudi), tada je uvedena i po prvi put minuta šutnje na zelene travnjake (pred početak utakmice). Bio je to veliki znak poštovanja za velikog čovjeka kao što je to bio Santiago Bernabeu. Santiago Bernabeu bio je vrh jedne velike bijele madridske obitelji koja je rasla oko njega bio je nezaustavljiv na svih pet kontinenata i biti će upamćen kao najbolji predsjednik pojedinog nogometnog kluba ikada, stoga ime Santiago Bernabeu će ostati vječno zapisano u anale velike bijele kraljevske povijesti.

Post je objavljen 25.02.2010. u 18:42 sati.