Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/geoterma

Marketing

Unutrašnji radovi

Do fasade bili smo uvjereni da je završetkom te faze gradnja kuće pri kraju, na žalost nije tako.Kuća izvana izgleda gotova , a radovi unutra ozbiljno nisu ni na početku.Ovi radovi nisu toliko prljavi ,niti pojedinačno dugi kao ova faza do njih ali svakako su od prilike jednako skupi.Razvod vode , kanalizacije i struje detaljno je fotografiran , svaka prostorija i svaki zid kako bi u budućnosti znali gdje smijemo bušiti ako bude potreba , ali i da poslije žbukanja znamo gdje su nam zažbukali koju razvodnu kutiju ili ventil od vode, a bilo je i takvih slučajeva.
Inače žbukanje je prilično prljav posao a i majstori su nam bili prilično neuredni , a to u praksi znači da su svi podovi bili nepotrebno zažbukani što je predstavljalo prije ugradnje podnoga grijanja poprilični problem.

Pogriješili smo da nismo prije žbukanja na podove postavili najlon ili kartone.Znam da to nitko ne radi , ali to bi uštedilo dosta vremena prije ugradnje podloge za estrih, u tu svrhu skuriosam jednu štemericu štemajući skoro 200m2 poda, nije to neke debljina od 0,5-2 cm ali pojelo mi je barem 10 dana i barem isto toliko puta spominjanja rodbine žbukerima.

Odlučili smo se za strojno žbukanje jer je to trebalo trajati znatno kraće nego ručno ,ali ne vjeruj svim majstorima priče o trajanju nekog posla.Gipsana žbuka je dobra stvar ako se dobro izvede , uvjeren sam da je ravnost puno veća nego kod ručno ugrađene žbuke ali kod nas u praksi i nije bilo tako, pa smo svejedno sve zidove morali dati pogletati ,tek tada su bili što se tiče ravnosti primjereni očekivanju.Vjerujem ako uspijete naći dobre žbukere da je ovo nepotrebno , u mom slučaju to nije bilo tako.

Što se tiče specifičnosti instalacija dvije stvari smo izveli dobro i to bi preporuči svima koji grade kuću.

Septička jama i odvodi


Prvo u našoj ulici još nema kanalizacije pa smo bili prisiljeni izvesti septičku jamu , ona je bila u paketu sa grubim radovima i napravili smo je stvarno u potpunosti vodonepropusnu volumena 20m3.Čini se puno ali kada sam stavio na papir dnevo deset puštanja vode u VC-u po 10l to znači da samo ju samo kroz vodokotliće budemo napunili barem 2 puta godišnje, u praksi bu to bilo 4x godišnje.Ali u toj računici nije tuširanje , pranje suđa, vešmašina....znači morala bi se prazniti svaki mjesec!? Ljudi to upraksi rješavaju na način da sabirnu jamu izvedu vodopropusnom što po meni nije dolazilo u obzir jer ne želim da mi smrdi na gruntu , a osim toga i bunar je udaljen manje od 10 metara te bi na taj način svakako morao biti isključen iz upotrebe.
Rješenje je u odvođenju svih voda osim WC-a van septičke jame, tako smo i napravili. Voda od tuš kabine, kade, suđerice, vešmašine , sudopera i umivaonika spojena je na zasebnu instalaciju odvoda i odvedena 20tak metara od kuće sa ispustom pod zemljom - u prirodu , ta voda svakao neće biti zagađena , osim eventalno sredstava za pranje , ali neće imati neugodan miris.U septičku jamu provedeni su samo odvodi od toaleta, a septička je izvedena propisno.

Centralni usisivač

Jedna stvar o kojoj sam maštao prije izgradnje kuće je sistem centralnog usisavanja prašine. Sakupio sam ponude , proučio dostupnu literaturu na Netu i odlučio instalaciju izvesti sam . To svakako nije neka mudrost ,ako se poštuju pravila.Prvo je odrediti položaje utičnica na svakoj etaži na način da ih bude što manje i da sa određene pozicije pokriju površinu koja zahvaća što više prostora unutar dužine priključnog crijeva . Kod nas je to 7m , što znači kod nas u prizemlju i dvije utičnice , u potkrovlju i podrumu po jedna, te poseban odvod u kuhinji na podu gdje se može pomesti prašina direktno u usis.Drugo pravilo se odnosi na spajanje cijevi ,a to je da se cijevi odvedu najkraćim putem do mjesta u podrumu gdje planiramo ugradnju samoga zidnog usisavača sa vrećom, na način da kutevi spajanja budu uvijek 45 stupnjeva.

Photobucket
Ugradnja priključne utičnice i cijevi sistema centralnog usisivača u zid prije žbukanja

Photobucket
Isti segment instalacije u podu prije ugradnje stiropora i estriha


Post je objavljen 24.02.2010. u 23:11 sati.