Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/realmadridbernabeu

Marketing

Dan za legende... Luis Figo

Image and video hosting by TinyPic
Luis Figo je jedan od Fifinih 100 najboljih živih igrača. Igrao je za Sporting, Barcelonu, Real Madrid i Internazionale. Za njega se smatra da je uz legendarnog Eusebia najbolji Portugalski nogometaš ikada...

Luis Figo rodio se u predgrađu Lisabona, u Almadi i kao dječak pokazivao je veliki interes za nogomet. Nogomet je počeo trenirati kao 12-godišnjak u obližnjem klubu Uniăo de Pastilhas. Za njega kao velikog talenta bile su zainteresirane mnoge Europske momčadi poput Benfice, Porta, Atletico Madrida... Ali je on prešao u redove kluba za kojega je navijao, kao 16-godišnjak seli se u redove omladinskih pogona Sportinga, tada je u generaciji sa Rui Costom, Joăom Pintom osvojio Svjetsko prvenstvo U-20 i Europsko prvenstvo U-16. Do prvog tima Portugalskog diva probija se 1989. godine, gdje je igrao do 1995. i u 137 utakmica zabio 16 golova. Nakon toga za njega su se otimali brojni Europski klubovi, a baš te 1995. godine potpisao je ugovor sa Parmom i sa Juventusom, u tome trenutku Figo je imao potpis sa dva Italijanska kluba, te je ga disciplinska komisija nogometnog saveza Italije kaznila zabranom igranja u bilo kojem talijanskom klubu. Međutim cjelokupna situacija vezana za Figa konačno je izglađena u kolovozu 1995. godine, tada se za 2,5 milijuna današnjih eura, seli u Barcelonu pod okriljem tadašnjeg trenera Johana Cruyffa. To je bio veliki uzlet za Luisa Figa, sa Barcelonom je osvojio jednu Ligu i jedan Kup pobjednika Kupova u sezoni 1996-97. Te je u ukupno 172 utakmice odigrane za Katalonski klub zabio 30 golova.

A onda je 2000. odjeknulo poput bombe: "Luis Figo je novi igrač Real Madrida!" - Novi predsjednik kraljevskog kluba u to doba bio je Florentino Perez koji je na račun Blaugrane isplatio čak 50 milijuna eura za ovog sjajnog veznjaka. I uprkos tomu što je bio ljubimac navijača kluba, što je sa njom osvojio dva trofeja, doživio slavu, preselio se u Madrid u želji za novim izazovom. E onda je sve bilo pojačano, tenzije su bile veće, katalonci su se 'jeli' zbog cjele te situacije. 2002. godine usljedio je Figov povratak na Camp Nou ali ovaj put u dresu Real Madrida. Naime, Real tada predvođen izmeđuostalih Raulom, Zinedineom Zidaneom, McManamanom, Solarijem i naravno Luisom Figom došao je u Barcelonu kako bi odigrao ligašku utakmicu protiv svoga najljućeg rivala, niti Zidane niti Raul niti Ronaldo nisu bili u centru pažnje nego baš on, upravo Luis Figo, u toj utakmici Luis Figo nije mogao izvesti niti jednog prekida, bez obzira bio to faul, aut ili slobodan udarac da do njega nisu doletjeli određeni predmeti, uključujući razne boce, djelove daski, pa je čak i doletjela svinjska glava! Naravno i narednih sezona najviše zvižduka od strane Barcinih navijača dobivao je Figo. No on je igrao kao nikada u karjeri, u svojoj prvoj sezoni u Real Madridu osvojio je Primeru i Španjolski Superkup, 2002 sa Realom osvaja Ligu prvaka, Europski Superkup i Interkontinentalni kup, nakon te za njega najbolje godine u karjeri okitio se titulom La Lige. Što se tiče njegovih nekih poznatih golova, dugo će biti upamćen njegov gol Manchester Unitedu na Bernabeuu 2003. kada je zabio gol Fabianu Barthezu iz gotovo mrtvog kuta. Nakon toga Figo je i dalje pružao sjajne partije u Realu ali sreća nije htjela cijeli tim (Beckham, Ronaldo, Raul, Zidane...). 2005. godine došao je kraj njegovoj sjajnoj karjeri u Real Madridu (163 nastupa 36 golova), Figo je prešao u Inter kao slobodan igrač.

I u Italiji osvojio četiri Serie A, dva talijanska Superkupa i jedan talijanski Kup. Iako je tamo doveden kao veteran za Inter je odigrao čak 105 utakmica i postigao 9 golova. U ovome talijanskom klubu na kraju sezone 2008/09 oprostio se od aktivnog igranja nogometom. Bio je dobitnik raznih individualnih nagrada od kojih su najvažnije: Ballon d'Or, dobitnik nagrade za Fifinog igrača godine, bio je drugi i treći u istom izboru, FIFA World Cup All-Star Team 2006. izabran je za Uefin tim godine 2003. izabran za FIFA-inih 100 najboljih nogometaša ikada, Don Balon je dobivao tri puta, a čak 6 puta proglašavan je za najboljeg portugalskog nogometaša godine. Što se tiče njegove reprezentativne karjere, Figo je u mlađim kategorijama bio pobjedink raznih takmičenja kao što su Svjetska i Europska prvenstva. 2000. godine bio je treći sa svojom reprezentacijom na Europskom prvenstvu u Danskoj i Belgiji, da bi četiri godine kasnije na istom takmičenju bio 2. I u njegovoj oproštajnoj godini za Portugalski A tim, 2006. godine bio je četvrti na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj gdje je njegova selekcija izgubila od domaćina. U čak 127 utakmica odigranih za Portugalsku reprezentaciju postigao je ukupno 32 gola. Jedna zaista fantastična karjera koja je trajala punih 20 godina.

Post je objavljen 24.02.2010. u 22:34 sati.