Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 181 ) - TTF novcem iz EU opremio laboratorije

NOVA ZNANSTVENA OPREMA

Na otvorenju nova dva laboratorija opremljena od novaca dobivenih iz Europske unije prisutni su bili rektor Aleksa Bjeliš i ministar Radovan Fuchs.

U okviru aktivnosti predviđenih projektom Unlocking the Croatian Textile T-Pot kojeg ostvaruje tim Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Sandre Bischof Vukušić, danas su u prostorima TTF-a svečano otvorena dva nova laboratorija. Na otvorenju su prisutni bili rektor Sveučilišta u Zagrebu i Ministar znanost, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

''Ne treba posustati nakon prvog pokušaja''


- Projekt je financiran u iznosu milijun eura od čega je 60 posto uloženo u znanstvenu opremu. Dio opreme je za kemijske analize, a dio instrumenata je onakav kakvog nema u Hrvatskoj. Ova oprema prvenstveno potiče znanstveni rad u Hrvatskoj, ali i našeg fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu. Cilj je napraviti što više projekata koji će našoj zemlji omogućiti da postane konkurentna - rekla je dr. sc. Sandra Bischof Vukušić.

Dekan Tekstilno-tehnološkog fakulteta prof. dr. sc. Darko Ujević objasnio je djelovanje fakulteta, te se posebno zahvalio svima oji su sudjelovali na ostvarenju ovog projekta, a na kraju je dodijelio i priznanje voditeljici projekta T-Pot dr. sc. Sandri Bischof Vukušić.

- Ovo je poruka svima da ne posustaju nakon prvog pokušaja nego da ustraju i da na kraju ako se dobro pripreme projekti onda će i proći. Ovo je jedna institucija koja na izvrstan način povezuje temeljna istraživanja i primjenu. Takvi fakulteti i takva istraživanja imaju veliki značaj i nacionalni i akademski - rekao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

Nazočnima se obratio i ministar Radovan Fuchs rekavši: ''Kad bi svi fakulteti postizali ovakve znanstveno-tehnološke napretke kao ovaj fakultet to bi zaista bilo jedno pravo znanstveno Sveučilište, čemu rektorat i teži i siguran sam da ćemo uskoro svi skupa imati priliku vidjeti da se stvar kreće i u tom smjeru, da će znanstvena i tehnološka komponenta istraživanja biti jednako zastupljena kao i obrazovna. Siguran sam da će vam ova oprema pomoći i u suradnji sa gospodarstvom.''

Europska unija odobrila je u okviru svog REGPOT natječaja istraživačima sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sredstva od oko milijun eura za projekt T-Pot koji seprovodi u razdoblju od 1. ožujka 2009. do 1. rujna 2011. godine. Projekt T-Pot Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ostvaruje se kroz Sedmi okvirni program (FP7) koji je glavni instrument EU za financiranje znanstvenih projekata, odnosno kroz njegov podprogram za istraživački potencijal manje razvijenih regija Research potential of Convergence Regions. Glavni cilj projekta je razvijanje novih tehnologija i materijala (posebno zaštitnih) s posebnim naglaskom na poticanje znanstveno-istraživačkog rada i suradnju s gospodarstvom, te jačanje poduzetništva i kompetitivnosti hrvatskog tekstilnog proizvoda na globalnom tržištu.

Više pogledajte na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket




Post je objavljen 24.02.2010. u 15:39 sati.