Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Legion (2010)

Legija (2010)

Photobucket

Produkcija: Bold Films
Režija: Scott Stewart
Scenarij: Peter Schink i Scott Stewart

Uloga:
Paul Bettany (Michael)..................................Lucas Black (Jeep Hanson)
Tyrese Gibson (Kyle Williams).....................Adrianne Palicki (Charlie)
Charles S. Dutton (Percy Walker)...............Kevin Durand (Gabriel)
Jon Tenney (Howard Anderson)...................Dennis Quaid (Bob Hanson)


Film je izašao u kina 22. siječnja, 2010 godine
Trajanje: 100 minuta
Budžet: oko 26 milijuna $
Zarada (u SAD): 38 206 460 $
Zarada prvog vikenda u SAD-u: 17 501 625 $ (u 2 476 kina)
Foršpan filma...
Službena stranica filma + foršpan

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Zabačeni restoran postaje nevjerovatno borilište za opstanak ljudske vrste. Kada Bog izgubi vjeru u čovječanstvo pošalje legije anđela da pokrenu Apokalipsu. Ljudskoj vrsti je jedina nada grupa stranaca zarobljenih u pustom restoranu zajedno s Arhanđelom Michaelom, koji zajedničkim snagama moraju spasiti još nerođeno dijete, a koje je ključ opstanka čovječanstva."

Photobucket

RECENZIJA:
- Anđeli i demoni . Demoni i anđeli. Krščanska mitologija je uz grčku i nordijsku svakako jedna od najzanimljivijih mitologija svijeta, pa iako ta vrst podžanra nema neko Bog zna kakvo naslijeđe ipak i taj mali broj snimljenih filmova ima par svojih dragulja. No, kako to biva u filmovima strave i užasa većinom prevladavaju loši filmovi.
Zato se stoga sigurno pitate što ću reći za današnji film... pa, zijev..idemo redosljedom:


Što valja kod filma:
- dobra ideja i okosnica priče (krščanska mitologija oko anđela i arhanđela)
- pojava veterana Dennisa Quaida i Charlesa S. Duttona
- scena sa opsjednutom babom


Što ne valja kod filma:
- scenarij...scenarij...prokleti scenarij
- manjak efekata
- akcija i horor ugođaj
- slabo iskorišteni veterani Dutton i Quaid
- loša gluma (T. Gibson je najviše istaknut u tom segmentu)
- kopiranje (čitaj krađa) filmova "The Terminator" (1984), "The Prophecy" (1995) i "The Mummy" (1999)
- nimalo uvjerljiva priča i sam kraj
- uspio sam zaspati na sredini filma i to po danu sa upaljenim svijetlima u sobi i to u sjedećem položaju, pa sam se morao vraćati na onu scenu koju sam zadnju zapamtio prije nego sam ubio oko kojih 5-6 minuta


Završna riječ:
- Jednom riječju film ne vrijedi ni pišljivog boba. U njemu nema ama ništa spektakularno i pozitivno (da čak i scena sa babom je trebala biti veći šok i boljeg jezovitijeg ugođaja), a unatoč drvenoj i stvarno lošoj glumi (eto moram spomenuti da jedino Bettany daje nešto što se može nazvati nekakvom glumom) ono što mene (ali vjerujem i prosječnog gledatelja) najviše iritira kod ovog filma jest glupo osmišljen i napisan scenarij.
Dijalozi su nikakvi, scene nezanimljive, baš i kao sami likovi filma (kako pozitivci tako što je i gore negativci), ali ta negativnost se diže za još jedan nivo jer scenarij ne objašnjava ništa...da ama baš ništa, tako da gledatelj ostaje zbunjen čitav film.
Zašto je to dijete važno anđelima i Bogu da ga žele ubiti? Film nema niti one bazične odgovore tko? što? zašto? a koje ovakvi filmovi moraju imati jer bez toga ne bi bili zanimljivi gledatelju i njegovo bolje ufuravanje u film.
Isto tako tu imamo puno besmislenih monologa i scena u kojima likovi čavrlaju o nevažnim stvarima i po 4-5 minuta (??!?), a da ne govorim kako me je sam film podsjetio na prvog Terminatora (ne samo priča o djetetu koje je jedini spas čovječanstva, nego više mislim na kraj filma koji je čista kopija kraju u Terminatoru), pa onda još više podsjeća na odličan "The Prophecy" (1995) koji ima mnogo sličnosti sa ovim filmom da mi ovo izgleda kao očigledni plagijat. Mumiju iz 99' sam spomeno jedino zbog CGI efekata koji su ovdje u par navrata dobro precrtani (scena sa pojavom opsjednutog sladoledara).

Ovdje je trebalo biti mnogo više efekata i žešće akcije, jer ovo što nudi Stewartov film je ispod svake razine (pa i unatočm malom budžetu od 25 milja $).
Još jedna od lošijih strana jeste to što je kraj ne samo nedorećen i mlak (opet jednak kraju "Daybreakersa", kojeg sam recenzirao prije par dana) nego otvara nadu i u nastavak (ne daj Bože). Ne znam što bih još lošeg rekao a da nisam već to spomenuo o ovom stvarno loše napravljenom hororcu, nego da ono što vidite u foršpanu filma su u stvari njegovi najbolji djelovi, tako da nećeg novog uopće nema (živa istina ljudi moji... sve što vidite je možda kraće od originalnih scena no tužna je istina da zanimljivosti u cijelom filmu ima u tih 12-15 minuta...a to je pojava one babe i okršaj sa mljekarom i njegovim prijateljima).
Neću više duljiti nego ću reći da je ovo već sada jedan od najgorih filmova (i jedan od najnezanimljivijih u zadnjih par godina) koji su se pojavili u ovoj godini i prepručam da ga preskočite kad dođe u kina i da lijepo sačekate njegovu DVD verziju (a oni strpljiviji će najvjerojatnije taj isti DVD kupiti na trafici ili u Algoritma za kojih 24-29kn), jer ovo svakako nije djelo koje bi se trebalo gledati u kinu (jedino ako želite zaspati u naslonjaču), a za alternativnu opciju ipak vam kao preporuku spominjem da pogledate "The Prophecy" (1995), koji je prema ovom filmu kilometrima iznad po kvaliteti, a što je još bolje ima odličnu priču. A za one koji žele osjetiti pravu akciju gdje municija pršti na sve strane i gdje se sudionici ne libe upustiti u pravi vatreni okršaj i to sa anđelima i demonima preporučam da odigraju zanimljiv i na trenutke stvarno dobar FPS (pa iako je po današnjim mjerilima zastarijela igra, no također je i prva koja je koristila Bullet time) "Requiem: Avenging Angel" (1999) čiji Intro isto malo baca na neke scene ovog nesretnog filma....
Nije mi samo jasno kako je film uspio zaraditi skoro 40 milijuna $ sa tako očajnim scenarijem? A što je još gore ovaj film ćemo vidjeti u našim kinima vrlo skoro, a sigurno bolji i zanimljiviji [REC]2 nećemo...i sad recite gdje je tu pravda?


THE SCENA:
- opsjednuta baba divlja po restoranu

Photobucket

Post je objavljen 24.02.2010. u 06:07 sati.