Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

FOTO TINO ( 177 ) - 24 sata Chopina

200. OBLJETNICA ROĐENJA

Prvi put u Hrvatskoj kroz 24 sata obilježavala se obljetnica rođenja nekog skladatelja, događaj bitan za cijeli svijet.

Hrvatski glazbeni zavod u nedjelju navečer započeo je manifestaciju ''24 sata Chopina'' u povodu 200. obljetnice rođenja Frederica Chopina. Ovom manifestacijom Hrvatska se priključila svjetskoj proslavi obljetnice rođenja velikog umjetnika.

Ovo je prvi puta u Hrvatskoj da se rođendan nekog skladatelja obilježava programom koji traje 24 sata, a vrlo je bitno i značenje koje takav program ima za mlade pijaniste. Naime, nekoliko Chopinovih skladbi imali su prilike izvoditi upravo mladi pijanisti.

Dvorana je bila puna cijelih 24 sata i to ne djelomično nego u potpunosti, pa je čak rijetko kad bilo mjesta za stajati. Osim samih koncerata talentiranih pijanista, tijekom dana je prikazan i film o Chopinu, točnije o njegovom životu i djelu. Od njegovih glazbenih djela publika je čula mazurke, valcere, poloneze, nocturna, balade, scherza, sonate i koncerte.

Frederic Chopin bio je poljski skladatelj, rođen 1.ožujka 1810. godine, rano djetinjstvo proveo je u domovini, a mladost u Berlinu i Beču. Iz Poljske odlazi kako bi se usavršio u inozemstvu, te 1830. dolazi u Pariz. Razdoblje koje je proveo tamo odredilo je njegove stilske i estetskesmjernice klavirskog romantizma.
Njegova ljubav i život s književnicom George Sand tema su opsežne literature. Skladao je isključivo djela za glasovir, te je bio jedinstven kao pijanist, no sam je govorio kako ga publika guši te je u svom životu imao samo 55 koncerata. Njegov utjecaj na glazbu seže čak i u glazbu 20. stoljeća. Umro je 17. listopada 1849. u Francuskoj od tuberkuloze pluća.

Više pogledajte na Tinolovka-news.

FOTO ZAPIS:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket



Post je objavljen 22.02.2010. u 22:35 sati.