Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jagoda-radojcic

Marketing

Islam u brojkama



Danas skoro četvrtinu svih ljudi na svijetu, njih 1,57 milijardi, čine muslimani. To su ujedno i dosad najprecizniji podaci o broju muslimana, što je dugo bilo predmet nagađanja, a brojka se kretala od milijardu do skoro dvije milijardi ljudi. Studiju je napravio poznati američki PIU Institut, a istraživanje je trajalo tri godine i provedeno u više od 200 zemalja. Objavljeni rezultati istraživanja smatraju se dosad najpotpunijim portretom islamskog svijeta, a vjerojatno će iznenaditi mnoge.

U Njemačkoj, primjerice, živi više muslimana nego u Libanonu, a u Kini ih je više nego u Siriji. U Rusiji je više muslimana nego u Jordanu i Libiji zajedno, a u Etiopiji ih ima skoro kao u Afganistanu. ''Ova studija vrlo jasno pokazuje kako je ideja da su muslimani isto što i Arapi zabluda'', izjavio je povodom objavljivanja podataka profesor političkih znanosti na Princeton Universityju Amani Gamall. Iako je Bliski istok kolijevka islama, najviše muslimana, više od 60 posto, živi u ostalim dijelovima Azije. Prema toj podjeli, na drugom mjestu su Bliski istok i sjeverna Afrika koji su dom oko 20 posto muslimana u svijetu, dok je podsaharska Afrika, s oko 15 posto, na trećem mjestu.

U Evropi živi 2,4, a u sjevernoj i južnoj Americi 0,3 posto muslimanske populacije. Oko 317 milijuna muslimana, ili svaki peti, živi u zemljama u kojima islam nije dominantna religija. Najveće muslimanske ''manjine'' žive u pet država: Indiji (161 milijun), Etiopiji (28 milijuna), Kini (22 milijuna), Rusiji (16 milijuna) i Tanzaniji (13 milijuna), i oni zajedno čine oko tri četvrtine onih koji ne žive u većinski muslimanskim zemljama. U Indiji živi treća po brojnosti muslimanska populacija na svijetu, ali oni čine samo 13 posto ukupne populacije te zemlje. Indija tako razbija stereotip kako muslimani žive u pretežno muslimanskim zemljama.

Dakako, ima u istraživanju mnoštvo vrlo zanimljivih podataka. Oko dvije trećine svih muslimana u svijetu živi u 10 država, od kojih je šest u Aziji - Indoneziji, Pakistanu, Indiji, Bangladešu, Iranu i Turskoj. Preostale četiri su u Africi, tri u sjevernoj - Egipat, Alžir i Maroko, a jedna u podsaharskoj - Nigerija. U Indoneziji živi oko 203 milijuna muslimana, ili oko 13 posto ukupnog broja, što tu zemlju čini najvećom muslimanskom zemljom svijeta.

U Evropi živi oko 38 milijuna muslimana i čine oko pet posto stanovništva. Najviše ih je u Njemačkoj, više od četiri milijuna. U Francuskoj je ukupan broj muslimana manji, ali je njihov udio u ukupnoj populaciji te zemlje veći nego u Njemačkoj. Na američkom kontinentu živi oko 4,6 milijuna muslimana, od kojih polovica u SAD, i čine oko 0,8 posto populacije, a u Kanadi živi oko 700 tisuća muslimana, koji predstavljaju oko dva posto stanovništva te zemlje.

Autori istraživanja su nastojali utvrditi odnos sunita i šijita, ali su se suočili s brojnim poteškoćama budući da mali broj zemalja ima podatke o tome. Zbog toga podaci nisu sasvim precizni. Procjenjuje se da šijiti čine od 10 do 13 posto ukupnog broja muslimana. Oko 80 posto šijita u svijetu živi u četiri države - Iranu, Pakistanu, Indiji i Iraku. PIU Institut planira u toku ove godine objaviti procjenu stope rasta i predviđanja budućih trendova među muslimanima na temelju prikupljenih podataka.


Post je objavljen 21.02.2010. u 00:14 sati.