Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Hrvat u beogradskom zatvoru


Pisao sam o početku suđenja "Beogradskoj šestorki", optuženoj za čin međunarodnog terorizma, među kojima je četvoro članova Anarhosindikalističke inicijative (ASI). (Vidi: Beogradska šestorka puštena iz pritvora i raniji tekst Beogradska šestorka: tiče se i nas!.

Jučer se u Beogradu pred zgradom suda okupilo više stotina ljudi koji su davali podršku uhićenima, među njima mnogi drugovi i drugarice iz drugih zemalja, uključujući i Hrvatsku. Obrana je postigla prvi uspjeh: nakon pet mjeseci u pritvoru, optuženi su pušteni da se brane sa slobode, a tužba je ozbiljno uzdrmana, pa je sumnju javno izrazilo čak i Republičko javno tužilaštvo. Pogledajte na blogu "Sloboda za Bg6" Saopštenje Kampanje protiv političke represije povodom prvog dana suđenja beogradskoj šestorki i puštanja optuženih iz pritvora, koje donosi detaljan izvještaj.

Međutim, stigla je i vijest o dva nova hapšenja. Zbog minornog navodnog prekršaja, u pritvoru su dvoje ljudi, među njima i hrvatski državljanin Davor Bilić. Prenosim drugi dio priopćenja sa mrežnog sjedišta Mreže anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja

Jedni van, drugi unutra!

(...) No, jedan je incident bacio sjenu na cijelo događanje. Dvije su osobe uhićene pod optužbom da su obeščastile „Palaču pravde“! Naime, riječ je o hrvatskom državljaninu Davoru Biliću i austrijskoj državljanki Radmili Živojinović, koji nisu mogli ući u sudnicu, pa su prislonili papir s natpisom „Anarhizam nije terorizam“ na staklo sudnice kako bi izrazili svoju potporu s optuženim anarhistima.

Uhićenima je određen 48-satni pritvor, a 19. veljače u 12 sati je saslušanje na kojem će se „odlučiti o njihovoj sudbini“. Naši drugovi koji su se našli u Beogradu odmah su kontaktirali odvjetnika koji im je rekao kako ne postoji nikakav razlog da Davor i Radmila budu u pritvoru jer nisu počinili nikakav prekršaj ili kazneno djelo. Usprkos tome, oni će već drugu noć prespavati u pritvoru.

Najstrože osuđujemo ovakvo postupanje srpske policije. Uporaba državnog nasilja nad onima koji s punom legitimnošću kritiziraju sistem tiranski je obrazac koji nije ograničen samo na Srbiju, već smo mu svjedočili i prije tjedan dana, kada je u Zagrebu specijalna policija uhitila 23 aktivista zbog komunalnog prekršaja. U trenutku kad je praktički odbačena jedna sramotna optužnica, srpske vlasti nisu čekale ni dana kako bi demonstrirale da od ovog obrasca neće odstupiti.

Odbijamo da se naše drugove ponovo tretira kao međunarodne teroriste i zahtijevamo trenutno njihovo oslobođenje!



Post je objavljen 19.02.2010. u 05:55 sati.